Italia va vinde 40% din acțiunile companiei naționale de căi ferate

Ferrovie dello StatoGuvernul italian a dat undă verde pentru vânzarea unui pachet de până la 40% din acțiunile companiei naționale de căi ferate, Ferrovie dello Stato, în condițiile în care autoritățile de la Roma au urgentat programul de privatizări pentru a reduce datoria externă.

Consiliul de miniștri de la Roma și-a dat acordul pentru această operațiune însă deocamdată multe detalii, inclusiv data la care ar urma să se efectueze vânzarea, nu au fost încă stabilite. “Acesta este doar începutul drumului”, a declarat ministrul italian al Transporturilor, Graziano Delrio.

Aceasta va fi una din cele mai importante vânzări din programul de privatizări al Guvernului condus de Matteo Renzi, după ce luna trecută flotarea operatorului de servicii poștale Poste Italiane a adus Guvernului peste trei miliarde de euro și a evaluat întregul grup la 8,8 miliarde de euro.

Guvernul italian a indicat că această privatizare va avea loc ‘în cursul anului 2016’, fără a oferi alte detalii, precizând însă că intenționează să păstreze pachetul majoritar de acțiuni. La rândul său, Ministerul italian de Finanțe a evocat luna trecută că operațiunea ar urma să se deruleze în al doilea semestru al anului următor.

Ferrovie dello Stato deține atât liniile feroviare din Italia, cât și operatorul de transport feroviar Trenitalia. În ultimii trei ani, operatorul de stat Trenitalia s-a confruntat cu o concurență acerbă din partea NTV, o companie fondată de Luca di Montezemolo, fostul președinte al Ferrari, ale cărei trenuri de mare viteză, botezate “Italo”, rulează pe unele din rutele principale din peninsulă.

Grupul Ferrovie dello Stato a înregistrat în prima jumătate a acestui an un rezultat net de 292 milioane de euro, în creștere de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, și un profit operațional de 948 milioane de euro, în creștere cu 0,7% în ritm anual.

În 2016, statul italian ar urma să lanseze de asemenea operațiunea de privatizare a Enav, compania care se ocupă de controlul traficului aerian. AGERPRES