Asociația VERTIK pentru Viitor și Women in Tech România anunță finalizarea proiectului „IT is for me – IT-ul este pentru mine”. O echipă de profesioniști și oameni pasionați de  domeniul IT au transpus în realitate o inițiativă educațională prin care 125 de tineri din 5 școli gimnaziale și licee din București, Ilfov, Călărași și Timiș au descoperit pasiunea pentru tehnologie.

„Astăzi aproape toată lumea știe să folosească un telefon, un laptop sau o tabletă. Se vorbește mult despre Inteligența Artificială, Machine Learning și Quantum Computing dar puțini stiu ce piese sunt într-un telefon și ce rol are fiecare sau ce este de fapt Internetul. A fost dorinta noastră să le arătam adolescenților că tehnologia poate fi un domeniu interesant și accesibil oricui, cu precădere fetelor de care această industrie are nevoie pentru a continua să fie creativă și performantă”, susține Georgiana Dobre,  manager de program Women in Tech România.

Pe parcursul a 4 luni, elevilor le-au fost prezentate conceptele de bază ale informaticii, ale limbajelor de programare și componentelor hardware și software care alcătuiesc dispozitivele electronice. Demonstrațiile practice cu senzori de ploaie și senzori de mișcare i-au ajutat pe elevi să înțeleagă mai multe despre IoT (Internet of Things) și despre posibilitatea de a interacționa cu lumea fizică prin intermediul tehnologiei.

MicroPython, un limbaj de programare special conceput pentru microcontrolere, a jucat un rol central în program. Elevii au dobândit experiență practică în scrierea instrucțiunilor pentru un microcontroler Raspberry Pi Pico, permițându-le să controleze dispozitivele electronice și să creeze proiecte interactive.

Echipa care a coordonat acest program și-a dorit ca impactul programului să se extindă dincolo de învățarea la clasă, astfel că accentul a fost pus și pe abilitățile de rezolvare a problemelor, abilitățile de lucru în echipă și gândirea creativă, așa cum se întâmplă în cadrul disciplinelor de tip STEM.

25 de elevi din rândul celor înscriși în program au fost desemnați câștigători ai premiilor speciale – 24 de sesiuni a câte 90 de minute de introducere în Scratch și respectiv Java, în funcție de vârsta acestora.

Inițiativa reafirmă importanța reducerii decalajului dintre educație și industrie, astfel încât generațiile viitoare de români să fie dotate cu abilitățile necesare pentru a se integra și contribui cu succes într-o lume ce va fi condusă de tehnologie.

Până acum nu mi-a trecut vreodată prin minte că o să studiez sau măcar că o să mă documentez puțin despre domeniul IT, cred că acum e chiar o opțiune pentru mine. Realizezi că e un domeniu chiar foarte interesant, în care poți face foarte multe lucruri și nu te plictisești niciodata”, spune Miruna, elevă la colegiul economic, București.