Ionuț Pucheanu, Primarul municipiului Galați, recunoaște într-un interviu acordat platformei Administratie.ro că nici municipiul Galați nu a fost ocolit de ceea ce numim deja o criză a prețurilor, care are un impact considerabil asupra lucrărilor de investiții, inclusiv cele realizate cu fonduri europene. Am fost obligați să modificăm indicatorii tehnico-economici la majoritatea investițiilor, pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții. Totul în strânsă legătură și cu prețurile la energie. Am susținut multe proiecte din bugetul propriu, am reașezat prioritățile, dar cel mai important este că nu s-a blocat niciun proiect, ci doar a fost nevoie de ajustări pe ceea ce însemnă anumite termene de încheiere a lucrărilor”, afirmă edilul gălățean.

Potrivit acestuia, au venit ajustările de prețuri care ne-au consumat și ultimul leuț și a trebuit să amânăm foarte multe proiecte ce ar fi trebuit să înceapă anul acesta. La toate rectificările de buget național  primăria a reușit să atragă în general sume extrem de mici. Pentru că au fost oscilațiile acestea atât de mari pe piața materialelor de construcții, nici constructorii nu au muncit așa cum eram noi obișnuiți să muncească, iar până când au venit ordonanțele de urgență ale Guvernului privind ajustările de prețuri au trecut niște luni bune, exact lunile în care se putea lucra, toată lumea a stat într-o expectativă pentru că nu se mai încadrau în prețurile pe care le licitaseră. Una e să ai o oscilație de preț de 5-10 la sută și alta e să ai de 50 sau chiar sută la sută sau și mai mult. Așa se face că a trebuit să încetinim ritmul pe anumite proiecte, dar partea bună este că marii constructori, cel puțin, și-au asumat niște riscuri și au continuat să lucreze”, explică Ionut Pucheanu.

Proiecte cu fonduri europene pentru 22 de unități de învățământ, 19 proiecte cu finanțare europeană pentru spitale

În ciuda dificultăților întâmpinate în pandemie, dar și ca efect al războiului de la graniță, Municipiul Galați s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și chiar și la această dată sunt în derulare foarte multe proiecte de investiții de anvergură.

Am finalizat anul acesta a doua parte din ceea este astăzi axa modernă de traversare a orașului de la nord la sud. Vorbim despre modernizarea cu fonduri europene a bulevardelor Traian Vuia, Henri Coandă și un tronson din bulevardul George Coșbuc, o lucrare de peste 100 de milioane de lei. Aceste bulevarde vin în completarea celorlalte două modernizate deja, Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918 care formează această axa despre care vorbesc. Mai mult, am obținut finanțare pentru modernizarea integrală a Bulevardului George Coșbuc, de la intersecția cu Henri Coandă până în strada Brăilei, o investiție care se va derula cu fonduri prin programul Anghel Saligny”, afirmă Ionuț Pucheanu.

Tot anul acesta a fost finalizată modernizarea unei case istorice, din centrul municipiului Galați, chiar în proximitatea zonei administrative, clădire căreia nu doar că i-a fost redat farmecul de altădată, dar i s-a conferit și o noua funcționalitate. Este Casa Artelor, iar gălățenii se bucură deja de evenimentele culturale foarte diverse pe care aceasta le găzduiește.

Tot anul acesta am finalizat modernizarea zonei centrale a orașului în integralitate. Spațiul dintre Potcoava de Aur și Trei Star este acum unul modern și foarte atractiv de petrecere a timpului liber pentru gălățeni și nu numai. Foarte important este și un alt obiectiv dus la bun sfârșit: este vorba despre modernizarea cu fonduri europene a Școlii Gimnaziale nr. 11 Mihail Sadoveanu, care e acum un spațiu modern și adecvat pentru procesul educațional al zilelor noastre”, enumeră primarul municipiului de la Dunăre.

În total, la finalul anului 2022, Primăria Galați are în derulare proiecte cu fonduri europene pentru 22 de unități de învățământ, iar pentru alte cinci s-a obținut finanțare prin PNRR.

În ceea ce privește spitalele, pentru cele trei unități spitalicești aflate în administrarea Primăriei municipiului Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Ap. Ioan, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Buna Vestire și Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna, avem în diferite stadii nu mai puțin de 19 proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 17 milioane de euro”, amintește Ionuț Pucheanu.

De altfel, municipiul Galați a obținut anul acesta Premiul de excelență în sănătate la Gala Asociației Municipiilor din România, tocmai pentru investițiile masive în îmbunătățirea condițiilor asigurate pacienților și personalului sanitar, dar și în creșterea siguranței în aceste unități spitalicești.

Municipiul Galați, pe primele locuri în topul accesării fondurilor prin PNRR

Primarul municipiului Galați admite că marea provocare a anului 2023 va fi ca municipalitatea să pună în operă la termen proiectele pentru care a obținut deja aprobarea spre finanțare prin PNRR. Este vorba de nu mai puțin de 49 de proiecte aprobate, în valoare de 111 milioane de euro, care situează Galațiul, din acest punct de vedere, în topul accesării acestor fonduri, pe primele locuri din țară.

Sigur că așteptăm ghidurile de finanțare și pe celelalte programe pentru perioada de programare 2021-2027, pentru că ne-am propus să atragem cât mai mulți bani din toate sursele care pot fi accesate. Asta pentru că îmi doresc ca Galațiul să continue parcursul foarte bun în materie de dezvoltare și regenerare urbană. Ne propunem pentru 2023 finalizarea Parcului de aventură din apropierea Plajei Dunărea recent modernizată, a Aleii de la P-uri care face legătura între zona centrală a orașului și Faleza Dunării și care se va transforma într-o zonă deosebită de promenadă. De asemenea, se vor încheia lucrările la multe dintre unitățile de învățământ pe componenta de creștere a eficienței energetice. Situl Tirighina-Barboși este de asemenea pus în valoare iar anul viitor se va finaliza și această investiție emblematică pentru Galați, ce include și un muzeu de sit. Și, foarte important, avem proiectele multianuale privind regenerarea urbană a cartierelor orașului, investiții care vor continua și în 2023”, conchide Ionuț Pucheanu.