Toată finanţarea care vine din partea băncilor multilaterale are o componentă verde şi una climatică, deci nicio instituţie financiar-bancară nu îşi mai permite în acest moment să nu aibă un portofoliu cu astfel de proiecte, a declarat, în cadrul Climate Change Summit 2023, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Ionuţ Banciu.
„Finanţarea există, niciodată nu e suficientă. Toată finanţarea care vine de la băncile multilaterale are o componentă verde şi una climatică. Nicio instituţie financiar-bancară nu îşi mai permite în acest moment să nu aibă un portofoliu de proiecte verzi. Sunt deja companii campioane care îşi doresc tranziţia, care şi-au asumat nişte ţinte, care au nevoie de sprijin din partea statului, pentru că aici suntem într-un parteneriat. Tranziţia verde şi mai ales cea justă nu se poate realiza numai de către Guvern, numai de către companii, ci trebuie să fie un efort al întregii societăţi şi parteneriatele acestea sunt absolut esenţiale. Sunt 29 de miliarde de euro la dispoziţia României. Ministerul Mediului a trebuit să contribuie, bineînţeles, cu cea mai mare componentă de verde la acest efort al Guvernului şi din acest motiv avem aceste surse de finanţare semnificative la dispoziţie, pe lângă cele pe care le avem din Administraţia Fondului de Mediu”, a menţionat Banciu.
În ceea ce priveşte partea de educaţie de mediu, demnitarul a precizat Ministerul Mediului a finalizat o campanie de conştientizare, „în care am spus oamenilor cum trebuie colectat separat”, „(…) întoarcerea în economia circulară a materiilor prime nu face altceva decât să reducă presiunea pe natură, pentru că de acolo le extragem. Dacă discutăm de deşeuri electrice şi electronice avem aceste metale pe care le numim metale esenţiale, metale de tranziţie, pe care le putem recupera. Recent, comisarul european de mediu a lansat o comunicare pe tema reutilizării mineralelor esenţiale din telefoanele mobile, din aparate electronice. Pe lângă politicile cu care venim, pe lângă faptul că suntem responsabili pentru strategia de reducere a gazelor cu efect de seră, este pentru prima dată când de un an şi jumătate acest efort este coordonat de la centrul Guvernului. Avem nişte discuţii foarte interesante în acest Comitet interministerial de schimbări climatice, avem o finanţare consistentă, care, pe lângă politici, reguli, amenzi sau sancţiuni, vine şi cu o finanţare. Cred că dacă schimbăm perspectiva şi ne uităm la provocările tranziţiei, din perspectiva oportunităţilor, vom găsi soluţii”, a subliniat Ionuţ Banciu.
Primul şi cel mai amplu eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, Climate Change Summit a început joi la Bucureşti şi reuneşte oficiali guvernamentali, ai administraţiei locale şi ai societăţii civile din România. Climate Change Summit 2023 este organizat de Social Innovation Solutions în perioada 19 – 20 octombrie şi cuprinde o serie paneluri de specialitate în care se vor prezenta soluţii antreprenoriale, modele de lucru şi proiecte sustenabile din toate colţurile lumii. AGERPRES