Televiziunile îşi modifică modul de distribuţie a semnalului şi apar servicii video astfel încât cetăţeanul va deveni cel care îşi va face propria grilă de programe, a arătat conferenţiarul universitar Ion Stavre, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, în cadrul dezbaterilor celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST de la Târgu Mureş.

„Televiziunile îşi modifică modul de distribuţie a semnalului. Dacă până acum distribuţia semnalului clasică era într-un fel sau altul, ajunge la satelit, de la satelit ajunge la cablişti şi de la cablişti, acasă. De data aceasta, televiziunile, prin noile tehnologii digitale, îşi pot difuza semnalul prin platforme multiplex, care înseamnă şi un nou model de business. Asta înseamnă că apar servicii video, astfel încât cetăţeanul va deveni cel care îşi va face propria grilă. Astă seară vrei să te uiţi la

Netflix, nu vezi doar un episod, vezi 5, există chiar un termen folosit în cercetarea ştiinţifică de comunicare referitoare la această modalitate de vizionare a serialelor. Dacă vrei să vizionezi numai documentare într-o seară, îţi alegi din orice fel de platformă documentarele respective şi le vizionezi. Deci, aceasta este una dintre modalităţile prin care televiziunile răspund noilor tehnologii digitale. Se schimbă modalitatea de distribuţie a semnalului şi se schimbă modelul de business”, a precizat Ion Stavre.

Potrivit profesorului, o altă modalitate este adaptarea producţiilor pentru telefonia mobilă, care câştigă teren în special în statele asiatice.

„În România nu există, nu e cazul, dar în Asia, în special, în telefonia mobilă, este locul în care se difuzează o mulţime de producţii de până în 5 minute. S-au făcut seriale cu durata maximă de 5 minute, servicii de vreme cu prezentator meteo sunt livrate prin intermediul telefonului mobil. Sigur că odată cu aceste noi tehnologii se modifică un pic şi gramatica de film şi de televiziune, întrucât ecranele sunt ceva mai mici decât ecranele de televizor. Şi atunci, spre exemplu, peisajele încep să dispară, pentru că pe un telefon mic nu poţi surprinde un peisaj, un detaliu, nu mai vezi o pasăre care zboară”, a subliniat Stavre. AGERPRES