Iohannis, Ponta şi Tăriceanu rămân primii în topul încrederii românilor

ponta_iohannis_tariceanuAproape jumătate (49%) dintre români îi acordă preşedintelui Klaus Iohannis cea mai multă încredere, el fiind urmat de Victor Ponta cu 39% şi Călin Popescu-Tăriceanu cu 35%, relevă un sondaj CSCI.

Topul încrederii este completat de Rovana Plumb (30%), Liviu Dragnea (24%), Monica Macovei (24%), Mihai Răzvan Ungureanu (23%), Traian Băsescu (17%), Alina Gorghiu (10%). “Chiar dacă este în scădere, de la 52% în octombrie, Iohannis rămâne pe prima poziţie în top, cu 49%, în timp ce încrederea în Victor Ponta creşte de la 36% în octombrie la 39% în noiembrie”, relevă concluziile sondajului.

Potrivit cercetării sociologice, numărul românilor care consideră că în guvernarea Ponta starea economiei s-a îmbunătăţit a crescut cu 7 procente, de la 41% (octombrie) la 48% (noiembrie), 22% dintre respondenţi fiind de părere că starea economiei s-a înrăutăţit. În ceea ce priveşte direcţia spre care se îndreaptă România, numărul românilor care consideră că, în momentul de faţă, ţara se îndreaptă într-o direcţie bună a scăzut de la 42% în luna octombrie la 40% în noiembrie, 55% dintre cei intervievaţi apreciind că direcţia spre care ţara se îndreaptă este una greşită.

De asemenea, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal se află pe primele două locuri în intenţia de vot a românilor la parlamentare. Potrivit sondajului CSCI, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 39% din voturi, în timp ce noul PNL (PNL+PDL) ar fi votat de 35% dintre români. La o distanţă considerabilă, dar aproape de pragul electoral şi la egalitate se află ALDE (PLR+PC) şi PMP, fiecare cu câte 5%, în timp ce UNPR scade la 2%. “Dintre partidele anti-sistem, cele care obţin scorurile cele mai bune sunt M10 al Monicăi Macovei (5%) şi PRU al lui Bogdan Diaconu (3%)”, evidenţiază concluziile CSCI.

Sondajul a fost realizat în perioada 2 – 4 noiembrie, pe un eşantion naţional format din 992 de persoane adulte, având o eroare tolerată de 3,2%, la un nivel de probabilitate de 95%. AGERPRES