Ioana Petrescu: Transformarea digitală a instituțiilor în România trebuie privită ca proiect de țară

Ioana Petrescu, vicepreședinte PRO România și fost ministru al Finanțelor, susține că digitalizarea joacă un rol important în transparentizarea serviciilor publice locale, mai ales acum, când ne îndreptăm cu pași repezi către alegerile  locale, iar ocupanții fotoliilor de primar se vor lăuda cu realizările lor, iar membrii comunității vor fi nevoiți  să îi creadă pe cuvânt,  pentru că în România  acțiunile unei administrații locale nu sunt suficient de transparente.

PRO România susține transformarea digitală a instituțiilor în România, ca proiect de țară. Digitalizarea trebuie să vizeze dezvoltarea serviciilor de e-Guvernare, dezvoltarea capitalului uman și digitalizarea economiei. Un proiect care ar avea ca efect reducerea drastică a birocrației este dezvoltarea ghișeului unic online,  sub forma unui one-stop-shop,  prin care persoanele fizice și juridice să beneficieze de servicii de e-Guvernare. De asemenea, asigurarea accesului la internet de mare viteză pentru toți românii este vitală pentru adaptarea la condițiile generate de pandemie”, a declarat Ioana Petrescu.

Ea amintește că în multe țări europene situația serviciilor publice raportată la standarde de cost și de calitate se regăsesc pe portaluri care pot fi accesate de orice cetățean interesat. De exemplu, administrația din Spania folosește un așa-numit cost eficient, care servește ca parametru de referință pentru asigurarea serviciilor publice obligatorii în municipalitățile cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

PRO România propune publicarea pe un portal unic al primăriilor a tuturor standardelor de cost și de calitate pentru serviciile publice locale, standarde deja calculate la Ministerul Dezvoltării, dar care nu sunt colectate în mod regulat de către autorități sau făcute publice pentru cetățeni.