Ioana Petrescu: Protecția mediului, un subiect arzător la nivel mondial, aproape inexistent pe agenda partidelor din România

Mandatul lui Joe Biden ar putea reduce încălzirea globală cu aproximativ 0,1C, conform unei analize realizate de Climate Action Tracker și preluată de cotidianul britanic, the Guardian. Obiectivul de a reduce la zero emisiile nete de carbon până în 2050 precum și investițiile de 1700 miliarde de dolari promise de Biden pentru redresarea ecologică ar reduce emisiile din SUA în următorii 30 de ani cu aproximativ 75 de gigatone de CO2 echivalent, conform experților.

Paul Bledsoe, fost consilier al lui Bill Clinton pe teme de mediu, a declarat pentru the Guardian că Biden ar putea impulsiona și alte țări să ia măsuri pentru atingerea obiectivului zero emisii nete de carbon. Expertul e de părere că Biden va avea o agendă climatică internațională extraordinar de ambițioasă și că va încearcă să recupereze timpul pierdut în ultimii patru ani și să prevină destabilizarea climei.

Nu doar peste ocean politicienii se preocupă de protecția mediului. Președintele Comisiei Europene a lansat în 2019 Pactul ecologic european care vine cu soluții pentru rezolvarea problemelor climatice și de mediu în UE. Politicile europene în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii și în sectoarele industriale precum cele ale siderurgiei, cimentului, textilelor și produselor chimice, vor fi modificate astfel încât să determine reducerea emisiilor de carbon. UE își propune prin acest pact să elimine gazele cu efect de seră până în 2050.

 

Citiți analiza integrală pe IoanaPetrescu.ro