Investitorii internaționali și dezvoltatorii sunt tot mai interesați de piața imobiliară din România

constructii investitiiPiața imobiliară locală va continua evoluția pozitivă din ultimii ani, estimându-se creșteri pentru segmente-cheie, precum piața de investiții, birouri și industrial, conform celui mai recent raport de piață al companiei de consultanță imobiliară Colliers International România.

“În comparație cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, România se bucură de o cerere internă sănătoasă și există semne concrete care arată că atractivitatea țării este în creștere. Investitori internaționali și dezvoltatori încearcă să acapareze tot mai mult din potențialul pieței, într-un timp cât mai scurt. Crești, te adaptezi sau dispari, acesta este spiritul actual al pieței imobiliare. Există un număr mare de proiecte anunțate pe toate sectoarele, iar lupta va fi câștigată de cel care se va alinia cel mai repede tendințelor și cerințelor pieței”, consideră Ilinca Păun, Managing Director Colliers International România.

Piața de investiții a fost segmentul vedetă în 2015, fiind primul an post-criză când activitatea tranzacțională a indicat cu adevărat revitalizarea acestui sector. Segmentul de birouri a fost dominat de cel de outsourcing, prin companii noi sau extinderi ale celor deja existente, atrase de oportunitățile pieței locale. De asemenea, situația macroeconomică favorabilă susține sentimentul pozitiv al pieței imobiliare. Creșterea salariilor cu 8,4% și a consumului cu 4,7%, comparativ cu 2014, s-au reflectat în performanțe mai bune pentru retaileri, conform raportului publicat de Colliers International România.

Peste 360.000 de metri pătrați de birouri urmează a fi livrați în 2016, iar interesul pentru potențialul pieței este confirmat de numărul mare de contracte de pre-închiriere deja semnate, adică mai mult de jumătate din stocul ce urmează a fi livrat.

În ceea ce privește activitatea tranzacțională, spre deosebire de anul trecut, când pe piață s-au remarcat câteva tranzacții reper, în 2016, vom asista la mai multe tranzacții de dimensiuni medii, cu suprafețe mai mici, cuprinse între 3.000 — 5.000 de metri pătrați.

“Sectorul de outsourcing va fi și în 2016 principalul generator de cerere de spații de birouri. Cel mai important aspect al acestei creșteri este lărgirea spectrului de interes pentru România, astfel că nu doar costurile sunt principala atracție, ci mai degrabă valoarea și calitatea serviciilor livrate. Ne așteptăm la o cerere sănătoasă și susținută de spații noi de birouri în următorii ani”, consideră realizatorii studiului.

Piața de retail a raportat o efervescență tot mai mare în ultimii doi ani, impulsionată de contextul economic pozitiv, dar și de creșterile salariale. Pentru 2016, sunt anunțate livrări noi de centre comerciale atât în București, cât și în orașele mari din țară. Conform estimărilor din raport, stocul de centre comerciale din România va crește cu 500.000 mp până în 2020. Dintre orașele mari, Timișoara este unul dintre cele mai active ca urmare a rezultatelor bune pe care retailerii deja prezenți pe piață le-au înregistrat, astfel că municipiul se va confrunta cu un surplus de 50.000 mp non-food retail pe care va trebui să îl absoarbă în următorii ani.

Piața de industrial a continuat ciclul de creștere anticipat încă din anii precedenți, fiind dublată și de modificări ale stocului existent. În București, pentru prima oară în ultimii ani, a început dezvoltarea unor proiecte noi ce urmează a se finaliza anul acesta, însumând mai mult de 100.000 mp ce se vor adăuga celor 941.000 mp raportați la finalul anului precedent. Consolidarea sectorului de industrial se extinde tot mai mult în afara Capitalei, iar vestul țării este următoarea concentrație de proiecte de tip industrial, orașe precum Timișoara, Cluj Napoca acaparând tot mai mult din cererea nouă.

Pentru 2016, ne așteptăm la o piață cu volume investiționale similare cu cele înregistrate în 2015. România oferă, încă, un nivel atractiv al randamentelor în comparație cu restul piețelor din regiune. Costul finanțării este semnificativ mai ridicat decât în piețele din Europa Centrală și de Vest, însă trendul de scădere a început, crescând astfel competitivitatea României ca destinație de investiții, se arată în raport. AGERPRES