După ce anul trecut a investit 625.000 de euro în acoperirea zonală, parcul auto și alte echipamente la nivel național, anul acesta, Uniprest Instal, distribuitor de sisteme de instalații de încălzire și HVAC, s-a concentrat pe investițiile la nivelul echipei și pe diminuarea efectelor negative cauzate de lipsa materiilor prime, creșterea prețurilor și a termenelor de livrare.

Chiar dacă piața de instalații a crescut și a existat cerere continuă, 2021 a fost un an dificil, în care criza sanitară a fost dublată de presiunea mare pe tot ce înseamnă prețuri la materii prime, costuri de transport și capacitate de producție.

”Și anul acesta ne-am confruntat cu o realitate dură și cu situații noi. Pe de o parte, am beneficiat de creșterea pieței și ne-am bucurat că proiectele începute anul trecut continuă sau chiar încep altele noi, dar, pe de cealaltă parte, ne-am lovit de o lipsă acută a produselor, termene de livrare dublate sau chiar triplate și creșteri succesive de prețuri. Nu cred să existe producător sau produs care să nu fi fost influențat de aceste trenduri”, declară Enikő Peter, Managing Director, Uniprest Instal.

La nivel de investiții, Uniprest Instal a mizat pe îmbunătățirea proceselor interne (echipă și client service) ca răspuns la șocurile generate de lanțurile de aprovizionare. S-a investit în stocuri, managementul acestora și logistică. De asemenea, s-a finalizat procesul de rebranding început anul trecut, prin care s-a lansat o nouă imagine a companiei cu un nou logo. Toate aceste investiții s-au ridicat la aproximativ 700.000 euro. Investițiile în procesele interne și acoperirea zonală vor continua și în 2022. ”Suntem proaspeți intrați pe zona Moldova, cu depozitul de la Iași (o investiție de 350.000 Euro), de aceea vrem să intrăm mai adânc pe piața de acolo și să ajungem la toți profesioniștii în instalații”, spune Enikő Peter, Managing Director, Uniprest Instal.

În ceea ce privește vânzările, în primele 6 luni ale lui 2021, compania a înregistrat o creștere de 27%  comparativ cu aceeași perioadă din 2020, iar pentru a doua jumătate a anului se estimează o creștere de aprox. 30%.

”Cum piața de instalații depinde de cea a construcțiilor și de investițiile rezidențiale și industriale, faptul că majoritatea proiectelor și investițiilor au continuat în 2021 și că se conturează altele noi, iar apetitul persoanelor fizice pentru renovări/modernizări se menține, este un avantaj pentru noi și un motor care generează vânzări”, declară Enikő Peter.

Privind în perspectivă, reprezentanții Uniprest Instal estimează că problemele privind lipsa de materii prime și creșterea prețurilor vor persista și anul viitor. ”Credem că piața va crește într-un ritm moderat, din cauza incertitudinilor care persistă, ceea ce va afecta planurile investitorilor. Însă lucrările începute vor fi finalizate. În continuare, nu putem exclude influența pandemiei în evoluția economiei în general, chiar dacă domeniul instalațiilor a fost un domeniu mai puțin afectat până acum”, declară Enikő Peter.

În ceea ce privește resursa umană, compania a crescut anul acesta numărul de angajați de la 160 la 200.