Investiţii de 650 de milioane de euro ale OMV Petrom în judeţul Gorj în ultimii şase ani

OMV-Petrom_1PetromGrupul OMV Petrom a investit 650 de milioane de euro în judeţul Gorj în ultimii şase ani, mai mult de jumătate din această sumă reprezentând proiecte în zona Totea-Hurezani-Bustuchin, de unde se extrag ţiţei şi gaze, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Gabriel Selischi, membru al directoratului responsabil pe Upstream din cadrul companiei.

Potrivit sursei citate, în judeţul Gorj, Petrom are 1.000 de angajaţi, o parte dintre ei fiind în subordinea directă a companiei, iar o parte sunt în industria de servicii.
“Avem investiţii importante, 650 de milioane de euro investiţi în perioada 2008-2014, şi avem o contribuţie directă la bugetul local de 9,1 milioane de euro între anii 2011-2015. Deşi se exploatează ţiţei şi gaze în această zonă de 130 de ani, există potenţial pentru viitor”, a precizat Gabriel Selischi. Potrivit acestuia, în 2010, la Hurezani, a fost inaugurată “staţia de comprimare cea mai modernă din România”, în care au fost investite 135 de milioane de euro. “Un al doilea proiect este legat de o descoperire pe care am făcut-o în 2011, la Totea, cel mai important zăcământ descoperit în România după privatizare încoace, şi în momentul de faţă producem anul acesta undeva la 15.000 de barili pe zi, iar acest zăcământ, împreună cu această zonă, reprezintă 40% din producţia noastră”, a mai spus Selischi. El a precizat că al treilea proiect al companiei se află la Bustuchin. “Am găsit posibilităţi de a revigora această producţie şi avem un buget de 53 de milioane de euro pe care dorim să îi investim acolo. Avem pentru anii următori cel puţin 55 de milioane de euro pe care dorim să îi investim aici”, a precizat Gabriel Selischi.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a menţionat că industria petrolieră este una dintre cele mai importante domenii de activitate din judeţ, cu o pondere mare în dezvoltarea socio-economică a Gorjului.”Salutăm iniţiativa echipei OMV. Simţeam nevoia de o prezentare a ceea ce înseamnă perspectiva judeţului nostru privind acest domeniu de activitate. Judeţul are o istorie de 130 de ani în exploatarea gazelor şi ţiţeiului, are o pondere în asigurarea materiilor prime destul de importantă de ţiţei şi gaze naturale, de peste 40%. Judeţul Gorj este totdeauna deschis şi are interesul de a susţine activităţi care sunt primordiale în dezvoltarea economică a judeţul Gorj. Domeniul energetic este unul foarte important, având în vedere bogăţiile subsolului judeţului Gorj. Industria petrolieră a fost şi va rămâne pentru noi una din ramurile importante a dezvoltării judeţului. Acest program investiţional al OMV înseamnă pentru noi stabilitate, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă şi susţinerea unor obiective de interes local foarte importante, de educaţie, de infrastructură, de asistenţă socială”, a afirmat Călinoiu. La nivel naţional, OMV Petrom are 17.000 de angajaţi direcţi şi 60.000 de persoane care sunt prestatoare de servicii pentru Petrom. Din 2005 până în 2014, compania Petrom a investit în România 11,5 miliarde de euro. AGERPRES