Cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat că va realiza o investiţie în valoare de 4 milioane de euro într-o centrală de producere a energiei electrice care să ducă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, astfel încât să de adapteze cerinţelor programului Green Deal al Comisiei Europene.
Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat că noua centrală electrică va genera 5% din consumul anual de energie electrică al platformei industriale, va scădea costurile cu energia cu 4% şi va fi dată în folosinţă în prima parte a anului 2022.
„Centrala va avea o putere de 2,65 MW şi va acoperi între 5% şi 6% din necesarul de electricitate al combinatului. Ca să facem o comparaţie, unitatea ar putea alimenta cu energie peste 4.600 de familii în fiecare zi. Totodată, centrala va aduce pentru Azomureş o reducere de 4% a costurilor cu electricitatea. Azomureş a semnat cu E.ON Energie România un contract pentru predarea la cheie a acestei centrale electrice noi, care va folosi ca materie primă aburul rezidual generat de activitatea combinatului. Dintre avantajele tehnologiei turbinelor cu abur trebuie menţionate: durata de viaţă foarte mare, siguranţa în exploatare, fiind o tehnologie ajunsă la maturitate, precum şi posibilitatea de a funcţiona cu orice tip de combustibil”, a arătat reprezentantul Azomureş.
Ovidiu Maior a precizat că directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a precizat că, inclusiv prin această investiţie, compania un plan de dezvoltare pe termen lung şi va rămâne unul dintre pilonii industriei româneşti. AGERPRES