Reprezentanţii ANA Hotels au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, finalizarea primei etape din procesul de renovare a hotelului Athenee Palace Hilton, respectiv „Aripa nouă” cu cele 132 de camere. Investiţia în renovarea şi modernizarea hotelului-monument istoric din centrul Capitalei a fost calculată, iniţial, la valoarea de 25 de milioane de euro, dar se preconizează că, până la finalul proiectului, se va ajunge la 30 milioane euro.

Planificarea proiectului a durat cinci ani şi implementarea primei părţi a investiţiei s-a finalizat într-un timp record, respectiv în mai puţin de şase luni, beneficiarii investiţiei considerând că anul trecut este momentul perfect pentru derularea lucrărilor, întrucât, în contextul pandemiei, gradul de ocupare a hotelului era de sub 10%. Noua aripă va fi pusă în funcţiune săptămâna viitpare, iar cea de-a doua etapă a procesului de reabilitare, care presupune inclusiv refacerea exteriorului hotelului, va fi demarată în octombrie anul curent si urmează să fie finalizată în timp de nouă luni.

Conceptul arhitectural a fost realizat de compania „Alexander James International” din Londra, prin proiectanţii Richard Morton şi Sarah Brooker. Implementarea efectivă a conceptului a fost realizată de compania românească „Inegal Design”, prin arhitecţii Radu Grosu şi Mihaela Mircea, iar antreprenor general a fost compania „Bog’Art”.

Noua înfăţişare a camerelor Athenee Palace Hilton are la bază un concept de amenajare actual, elegant, dar complementar cu istoria de peste 107 ani a hotelului. Un accent puternic s-a pus pe calitatea materialelor folosite, iar particularităţile tehnice sunt definite de tehnologii avansate şi inovatoare de ultimă generaţie, pentru ca oaspeţii să se bucure de o şedere unică într-o locaţie de prestigiu, având facilităţi luxoase şi totodată moderne, au subliniat reprezentanţii companiei.

„Am demolat totul în camerele renovate, până la cărămidă, şi am refăcut instalaţiile, echipamentele, pereţii, tavanele, mobilierul. Este foarte complicat de făcut acest lucru, au fost prezente la lucru 400-500 de persoane zilnic, inclusiv sâmbetele. Compania care a realizat lucrările – Bog’Art – a fost aproape ireproşabilă. S-a comportat ca un ceas elveţian, foarte scump pentru noi, dar a fost o echipă aproape perfectă, asemenei inginerilor care s-au implicat neîntrerupt pe parcursul investiţiei. Am folosit doar piatră naturală şi lemn de stejar, iar acoperişul este o adevărată uzină, cu echipamente care fac ca energia folosită să fie una eficientă, ceea ce va ajuta la reducerea cheltuielilor cu utilităţile”, a spus George Copos, proprietarul ANA Hotels, anunţând că, din 30 iunie 2022, Athenee Palace Hilton va fi un hotel total nou.

Hotelul Athenee Palace Hilton a fost construit în 1914 şi este prevăzut cu 278 de camere şi apartamente, 13 săli de şedinţe, un club de sănătate cu piscină şi două restaurante, o terasă şi un bar.

Povestea hotelului din centrul Capitalei a început în 1912, pe locul unde se afla Hanul Gherasi. Proiectul, grandios pentru acea vreme, a urmat planurile arhitecţilor Daniel Renard şi Teophile Bradeau şi a fost finalizat în 1914. Daniel Renard a fost principalul reprezentant al mişcării artistice Art Nouveau în România, onoare care i se conferă pentru un singur edificiu, Cazinoul din Constanţa.

Hotelul a fost prima clădire cu mai multe etaje din Bucureşti, dar şi cu structură din beton armat. Faţada sa era una în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, în stil Art Nouveau. Când s-au finalizat lucrările, hotelul avea 149 de camere şi zece apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea cu mobilier lucrat în Franţa şi Anglia. Restaurantul era amenajat la parter, cu o sală stil baroc, de aproape 305 mp.

Unitatea hotelieră este parte integrantă a ANA Hotels, companie ce deţine şi operează şi hotelul Crowne Plaza Bucureşti, trei unităţi hoteliere la Poiana Braşov – Sport, Bradul şI Poiana – şi Hotelul Europa, cu centrul SPA ANA Aslan Health Spa din Eforie Nord.