Consiliul ConcurenţeiDirectorul Direcţiei Bunuri de Consum din cadrul Consiliului Concurenţei, Daniela Bădilă, a anunţat că printre cele 13 investigaţii sectoriale derulate de instituţie, una vizează domeniul farmaceutic şi se referă la modul de penetrare a pieţei de către medicamentele generice.

„O investigaţie care se finalizează acum şi care este foarte importantă ca şi impact, vom ieşim cu ea în curând pe consultare publică, vizează domeniul farmaceutic, în care analizăm penetrarea medicamentelor generice, modul de prescriere a anumitor medicamente, analizăm modul în care medicii pot fi influenţaţi în activitatea lor de prescriptori de către companiile farmaceutice. Datele sunt foarte interesante (…) Unul dintre capitole vizează tocmai penetrarea genericelor. Şi ne uitam pe 36 de pieţe pe care noi le analizam în 2009, le analizăm acum în evoluţie să vedem în ce măsură pe aceste pieţe nivelul de penetrare a genericelor a crescut sau nu. Situaţia nu este îmbucurătoare, deci nu observăm o penetrare a genericelor aşa cum se întâmplă în celelalte state ale Uniunii Europene. În raport am analizat posibilele cauze ale lipsei de penetrare a genericelor, le veţi vedea în momentul în care sunt supuse consultării publice”, a arătat Daniela Bădilă.

Reprezentanta Consiliului Concurenţei a arătat că până acum s-a constatat că în principal lipsa de penetrare a genericelor pe piaţa românească sau penetrarea slabă a acestora se datorează lobby-ului companiilor de medicamente inovative, care alocă sume foarte mari ca bugete de marketing, pe care le adresează medicilor prescriptori, în principal medicilor de familie, dar şi medicilor de pe anumite specialităţi.

Aceasta a spus că cifrele vor fi făcute publice şi că, în prezent, chiar dacă ar exista indicii referitoare la posibile înţelegeri anticoncurenţiale între companii, acestea sunt confidenţiale, întrucât ‘ar putea face obiectul unei investigaţii de încălcare’.

Daniela Bădilă a precizat că, anul trecut, Consiliul Concurenţei a dat amenzi în valoare totală de 53 de milioane de euro şi că în acest an vor continua investigaţiile sectoriale. AGERPRES