Colectivele reunite ale grupurilor de limbaj natural din cadrul Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași, Facultății de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de platforma Hackathons.ro, lansează o provocare adresată studenților de profil tehnic (informatică, automatizări și calculatoare): hackathon de inteligență artificială (IA) pentru digitizarea automată a scrierilor vechi românești.

Vă invităm să participați într-o activitate didactic-creativă de 5 zile pentru a dezvolta împreună un model informatic care să ajute la descifrarea tipăriturilor românești vechi redactate în alfabet chirilic. Un fragment dintr-un astfel de document este redat în figura alăturată.

 

În cadrul competiției, prima zi va fi dedicată învățării: experți monitori vor ajuta participanții să se familiarizeze cu diverse tehnologii de IA (inclusiv deep learning), urmând ca restul timpului să fie destinat imaginării de soluții de segmentare a imaginii și de recunoaștere a grafemelor chirilice, în ședințe de brainstorming, urmate de implementări, testări și evaluări ale algoritmilor proiectați.

Participarea la această excitantă aventură a cunoașterii și descoperirii, care va ajuta studenții să se formeze ca informaticieni și să acceadă la tehnologii de ultima oră din fascinantul domeniu al IA, este gratuită și se concretizează prin completarea formularului de înregistrare. Înscrierile se pot face până la data de 1 septembrie, cei selectați urmând a fi anunțați până în data de 3 septembrie. Activitatea se va desfășura în laboratoarele Facultății de Informatică din Iași, din strada Berthelot, nr. 16, dar e posibil să fie acceptate și un număr de participări online, pe motive bine motivate.

Detalii actualizate permanent asupra orarului hackathonului și sponsorilor, care ne vor ajuta să oferim gratuități și premii, vor fi postate în paginile dedicate lui aici Hackathons.ro, cât și pe Facebook,Instagram și LinkedIn.

Informații suplimentare despre înscriere și condițiile de participare vă poate oferi Delia Frâncu, pe email, la delia.francu@oamenisicompanii.ro sau la telefon 0724 319 692.

Cutezanța, imaginația și inteligența voastră vor împinge aplicațiile de IA dedicate limbii române mai departe!