Comunitatea CELF – Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP, în parteneriat cu Oameni și Companii, a avut prima întâlnire online joi, 2 februarie. Comunitatea se adresează departamentelor financiare și juridice din companii, top managementului și antreprenorilor.
Tema primei discuții s-a concentrat în jurul inspecției fiscale în era digitală și a măsurii în care noile proceduri și mentalități din domeniu presupun aceleași responsabilități pentru contribuabili. Invitații – consultanți fiscali și avocați specializați în soluționarea disputelor, parteneri NNDKP: Alina Timofti, Lucian Barbu și Marius Ezer – au prezentat cadrul în care, în prezent, se desfășoară inspecția fiscală, subliniind modificările pe care digitalizarea Anaf le presupune și impactul acestora asupra companiilor.
Alina Timofti, Partener NNDKP Consultanță Fiscală și unul din membrii fondatori ai CELF, a declarat că statul beneficiază prin PNRR de un buget de aprox. 370 milioane de euro cu scopul de a moderniza, restructura și digitaliza ANAF. Obiectivul final este creșterea semnificativă a colectării taxelor, și anume cu 2,5% din PIB până în 2025, față de 2019 și reducerea decalajului TVA cu 5% până în 2026, față de 2019. De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru implementarea unui management integrat al riscurilor, consolidarea capacităților de control, realizarea unei platforme complexe de tip ‚big data’ și atingerea unei interacțiuni preponderent digitală între ANAF și contribuabili.
În completarea informațiilor oferite de Alina Timofti, Lucian Barbu, Partener NNDKP Consultanță Fiscală, afirmă că la baza inspecției fiscale va sta analiza de risc. Aceasta are la bază 4 criterii generale și 21 de subcriterii. Selecția pentru inspecție se va face în funcție de nivelul riscului. Noutatea constă în complexitatea sistemului de analiză a datelor pentru identificarea riscurilor fiscale. O altă noutate pe care o va aduce programul de reformare al ANAF este aceea că inspecția se va face la sediul ANAF, iar comunicarea se va realiza prin intermediul canalelor electronice.
În ce privește practica în materia soluționării litigiilor, Marius Ezer, Partener NNDKP, practica de Soluționare a Disputelor, afirmă că, până în prezent, în timpul inspecției fiscale care se desfășura la sediul firmei, exista un dialog cu inspectorii fiscali, prin care se puteau oferi explicațiile necesare. Acestea, pe viitor, se vor muta în instanță. Îmbunătățirile aduse de noile modificări includ faptul că digitalizarea oferă o definiție clară a dosarului administrativ, care nu exista anterior și care va ușura activitatea organizațiilor dar și pregătirea apărărilor în cadrul disputelor fiscale.
Informațiile oferite participanților la întâlnirile comunității CELF se bazează pe experiența unei echipe multidisciplinare de avocați și consultanți fiscali implicați de-a lungul carierei într-un număr semnificativ de dispute fiscale. Înscrierea în comunitate și participarea la activitățile acesteia este gratuită pentru grupurile de audiență amintite, iar persoanele interesate se pot abona la newsletter-ul lunar și pot urmări pagina de Linkedin a comunității.
Comunitatea CELF-Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP este o comunitate Oameni și Companii, în parteneriat cu NNDKP.
Oameni și Companii-OSC este o organizație care oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.
NNDKP este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are, împreună cu divizia specializată de taxe, o echipă formată din 130 de avocaţi și consultanţi fiscali. Cu birouri la Bucureşti, Timişoara și Cluj-Napoca, NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociaţii profesionale la nivel global – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP a fost desemnată de 6 ori „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor de excelență Chambers Europe (în 2022, 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009), o performanță neegalată până în prezent pe plan local. De asemenea, firma este clasată în mod constant pe primele poziții în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 și IFLR1000.