ING vede probabilă numirea unui guvern interimar condus de Dacian Cioloș

ciolos_dacianEconomiștii ING consideră că sunt peste 50% șanse pentru numirea unui guvern interimar tehnocrat, condus de fostul comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, până la alegerile generale din decembrie 2016, în condițiile în care acesta este de așteptat să fie susținut atât de partidul aflat la guvernare, PSD, cât și de partidul din opoziție, PNL. În plus, un astfel de guvern ar putea calma și protestele de stradă, relevă o analiză ING.

“Soluția pare să fie prietenoasă cu piețele și ar trebui să conducă la reforme structurale, probabil și cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, dar și la accelerarea investițiilor, în conformitate cu solicitările venite din partea ‘străzii’ — proteste etichetate ca fiind cele mai mari de la căderea comunismului — dar evitând cheltuielile populiste discreționare de dinaintea alegerilor. Fără o Lege a bugetului pentru 2016 și ținând cont de incertitudinea politică în urma prăbușirii Guvernului Ponta, BNR ar putea întârzia reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii, până la lămurirea situației politice”, se arată în analiza ING .

Potrivit sursei citate, calmarea scenei politice ar putea conduce la reducerea dobânzii de politică monetară, “‘Există posibilitatea de reducere a dobânzii de politică monetară cu 25-50 pp din iunie/iulie 2016 până în septembrie/octombrie 2016, înainte de alegerile generale din decembrie”, arată analiza ING. AGERPRES