La nivel global, exporturile de antibiotice provin în principal din China, conform unui infografic care are la bază datele Centrului Internațional de Comerț (ITC). În prezent, China realizează 42,4% din exporturile globale de antibiotice, urmată de Italia, India și Elveția.

De ani de zile, experții semnalează dependența UE privind aprovizionarea cu antibiotice din străinătate, în special China și India. Această dependență nu se limitează doar la antibiotice, ci afectează o gamă largă de produse farmaceutice, inclusiv cortizonul.

În plus, lumea se confruntă cu o altă problemă, din ce în ce mai semnificativă: tot mai multe bacterii dezvoltă rezistență la antibioticele comune. Ca urmare, există o nevoie acută de medicamente care să fie eficiente împotriva germenilor rezistenți. Majoritatea claselor de antibiotice introduse în secolul XXI luptă împotriva acestor bacterii rezistente. Cu toate acestea, cercetarea acestor substanțe active nu este profitabilă și devine riscantă pentru industrie; deoarece medicamentele care acționează în mod specific împotriva germenilor rezistenți nu sunt utilizate în general, ci doar ca așa-numitele antibiotice de „a doua linie” sau „de ultimă linie” (antibiotice de rezervă)ca ultimă soluție atunci când medicamentele cunoscute nu mai prezintă eficiență .

 

Sursă: www.statista.com