Industria telecomunicaţiilor, pe cale să înregistreze pierderi majore din cauza controverselor iscate de Legea 5G

Industria telecomunicaţiilor, pe cale să înregistreze pierderi majore din cauza controverselor iscate de Legea 5G

Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicaţii din ţara noastră între 2,7 şi 4,2 miliarde euro în următorii zece ani, potrivit unui raport realizat de firma de avocatură Dentons şi cea de consultanţă Audytel.

Acest lucru ar fi o consecinţă directă a înlocuirii forţate a echipamentelor de reţea în urma utilizării criteriilor politice în locul celor tehnice în ceea ce priveşte selecţia furnizorilor. Potrivit raportului: „Întârzierile în lansarea 5G, disponibilitatea limitată a noilor tehnologii în România, preţuri mai mari pentru abonaţi şi pierderi de mai multe miliarde se numără printre efectele adoptării în actuala formă a Proiectului de Lege aflat în dezbaterea Parlamentului, în procedură de urgenţă. Proiectul de Lege propune modificări semnificative în cadrul de reglementare actual. O schimbare majoră este introducerea evaluărilor riscurilor pentru furnizorii de software sau hardware, relevanţi pentru securitatea cibernetică naţională şi, implicit, pentru securitatea naţională în general”.

Potrivit autorilor raportului, există îngrijorări serioase privind modul subiectiv în care aceste evaluări vor fi făcute: „Ar putea fi adoptate măsuri administrative arbitrare bazate pe criterii politice, nu tehnice, pentru a interzice anumitor furnizori (cel mai probabil din afara UE şi din afara NATO) să livreze orice echipament către operatorii de pe piaţa românească. Un alt efect direct al adoptării Legii 5G în actuala formă ar fi o creştere de circa 20% a preţurilor echipamentelor furnizate de alţi producători, din cauza presiunii concurenţiale scăzute, precum şi o întârziere de implementare a reţelelor 5G de 14 luni, comparativ cu scenariul de bază. La nivel macroeconomic, aceste amânări se pot traduce într-un potenţial mai mic de creştere a PIB”.

Pe de altă parte, conform aceleaşi surse, activitatea operatorilor de reţea din România ar fi negativ afectată de necesitatea înlocuirii forţate a tuturor echipamentelor lor actuale în doar 5 ani, atrăgând costuri de circa 735 milioane de euro în Capex (achiziţionarea de echipamente noi) şi Opex (înlocuirea de servicii). În plus, operatorii de telefonie mobilă români ar plăti suplimentar aproximativ 96 de milioane de euro pentru consumul crescut de energie al dispozitivelor agreate. Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi afectaţi, de asemenea, atât în ceea ce priveşte creşterea costurilor (dintre care cea mai importantă este creşterea preţului echipamentelor 5G RAN şi schimbul de echipamente de reţea de bază), cât şi scăderea veniturilor. Consecinţa pentru consumatorii români ar fi, cel mai probabil, creşterea costurilor pentru utilizarea serviciilor de telecomunicaţii, susţin autorii raportului.