Industria clujeană de IT susţine primăria în implementarea Strategiei pentru Cluj-Napoca, un oraş inteligent

Primăria Cluj-Napoca a creat un parteneriat cu cele două clustere clujene din domeniul IT-ului, care vor asigura suportul de specialitate pe baza căruia administraţia va încerca să transforme municipiul într-un oraş inteligent. Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al primăriei, utilizarea tehnologiei pentru creşterea calităţii vieţii în Cluj-Napoca, pentru o administraţie deschisă şi un oraş inteligent, este o prioritate cheie a municipalităţii clujene.

Astfel, pentru o colaborare mai strânsă şi eficientă între comunitatea de IT şi administraţia locală, Primăria Cluj-Napoca a constituit, alături de cele două clustere clujene de specialitate, Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovare în IT.

“Industria IT clujeană este o forţă de necontestat, un motor pentru economia Clujului şi un avantaj competitiv al nostru pe termen lung, alături de Universitate şi de tinerii care au ales să studieze şi să lucreze aici. Acest proiect este un nou exemplu de implicare pentru dezvoltarea comunităţii noastre şi arată faptul că, la Cluj-Napoca, am reuşit să creăm un model de construcţie comunitară în care fiecare îşi oferă expertiza pentru interesul public – dezvoltarea oraşului”, a declarat primarul Emil Boc.

Subiectele abordate la întâlnirea specialiştilor cu reprezentanţii administraţiei locale au fost actualizarea Strategiei pentru Cluj-Napoca, un oraş inteligent – componenta de e-guvernare şi IT din cadrul Strategiei de dezvoltare a municipiului 2014-2020, precum şi stabilirea calendarului de activităţi în vederea adoptării noii strategii până la finalul anului 2017.

De asemenea, s-a discutat şi despre organizarea celei mai importante conferinţe pe inovare a Comisiei Europene, Open Innovation 2.0, ce va fi găzduită de Cluj-Napoca în perioada 10-14 iunie.

În urma acestor discuţii va fi demarat un program de voluntariat pentru inovare şi IT în cadrul Primăriei, dedicat celor care activează în industrie şi doresc să se implice spre beneficiul tuturor cetăţenilor Clujului.

Prin propunerea înaintată primarului Emil Boc, reprezentanţii industriei IT se angajează să organizeze finanţarea şi procesul de elaborare a Strategiei pentru Cluj-Napoca, un oraş inteligent.

“Colaborarea între industria IT şi administraţia locală a început cu formularea strategiei de e-guvernare, parte a strategiei municipiului Cluj-Napoca, în 2014. O parte dintre proiectele propuse au fost abordate, iar alte iniţiative ulterioare, inovatoare, au fost implementate împreună cu industria IT locală. Dar o strategie pentru un oraş inteligent presupune abordarea mai multor tematici, astfel că este necesară actualizarea iniţiativei iniţiale pentru a fi acoperitoare şi adaptată evoluţiei tehnologice. Ne dorim ca, prin rezultatele acestei colaborări, să creştem calitatea vieţii în oraş, să stabilim un reper de calitate a serviciilor oferite de oraş cetăţenilor şi vizitatorilor şi să stabilim un nou standard de colaborare între industria IT şi administraţia locală”, au specificat semnatarii propunerii, reprezentanţii Cluj IT Cluster şi ARIES Transilvania.

Reprezentanţii industriei IT, desemnaţi în acest Consiliu Consultativ de către clusterele ARIES Transilvania şi Cluj IT, s-au reunit zilele trecute la Primăria Cluj-Napoca. Alături de primarul Emil Boc, la întâlnire a participat şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi coordonatorul procesului de elaborare a Strategiei de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020, Călin Hinţea.

În Cluj-Napoca au fost implementate deja, în anii trecuţi, câteva măsuri care folosesc tehnologia IT şi soluţiile inteligente în domeniul administraţiei, cum ar fi plata on-line a impozitelor sau plata parcării ori a biletelor pentru transportul în comun cu telefonul mobil. AGERPRES