alimentePornind de la premisa că tinerii din UE ar trebui să beneficieze de scheme școlare pentru lapte, fructe și legume mai bine finanțate, împreună cu lecții despre alimentația sănătoasă, parlamentarii europeni au votat pe 8 martie o propunere legislativă prin care schemele separate în UE de lapte și fructe vor fi combinate, iar bugetul anual al noii scheme va crește cu 20 milioane de euro, ajungând la 250 milioane de euro pe an.

„O dietă sănătoasă, echilibrată este baza pentru sănătatea, dar consumul de fructe, legume și lapte a scăzut în UE. De aceea este foarte important să întărim schema de fructe, legume și lapte în școli prin creșterea bugetului și prin concentrarea mai mare pe educația pentru o alimentație sănătoasă. Parlamentul a asigurat și stabilitatea financiară a programului, împiedicând statele membre să taie unilateral bugetul sau să schimbe criteriile pentru alocarea fondurilor UE între ele”, a spus Marc Tarabella, raportorul Parlamentului European pentru acest dosar.

Statele membre care subscriu la această schemă voluntară de ajutor vor fi obligate să promoveze obiceiuri alimentare mai sănătoase, alimentele locale, fermele organice și lupta împotriva risipei alimentare. Copiii ar trebui reconectați cu agricultura, de exemplu prin vizite la ferme.

Deputații au modificat lista produselor eligibile pentru finanțare UE pentru a se asigură că prioritare vor fi produsele proaspete și locale față de supe, compoturi, sucuri, iaurturi și brânză. Acestea din urmă ar putea fi oferite doar în completare la fructele, legumele și laptele proaspete.

De asemenea, îndulcitorii suplimentari și gusturile artificiale vor fi excluse, iar distribuția de produse cu o cantitate limitată de zahăr, sare și grăsimi va fi accepată doar ca o excepție, în condiții stricte care includ aprobarea autorităților naționale de sănătate.

Consumul de fructe, legume și lapte este în continuare în scădere în Europa. Peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescenții consumă în medie doar 30 – 50% din porția zilnică recomandată de fructe și legume.