India intenționează să elibereze milioane de tone de zahăr pe piețele internaționale

zaharIndia intenționează să arunce un munte de zahăr pe piețele internaționale, iar traderii avertizează că această mișcare controversată ar putea să dea o lovitură grea unei pieței mondiale a zahărului care se confruntă deja cu o superofertă, informează The Wall Street Journal.

Cinci ani de recolte consistente au dus la acumularea unor stocuri uriașe de zahăr în India. Procesatorii nu au vândut zahărul, așteptând să îl comercializeze lent pe piața din India unde primesc un preț mai mare decât pe piața externă grație restricțiilor la import și sprijinului guvernamental. Însă în încercarea de a-i calma pe cultivatorii de trestie de zahăr, Guvernul de la New Delhi cere procesatorilor să elibereze o cantitate cel puțin patru milioane de tone de zahăr pe piețele internaționale până în luna septembrie a anului următor.

Traderii avertizează însă că dacă această cantitate va fi eliberată pe piață, prețul la zahăr ar putea scădea cu 15%. Aceasta după ce, în luna august a acestui an, prețurile la zahăr au atins deja cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, dar și-au revenit ușor în ultimele luni.

“Posibila intrare pe piața mondială a stocurilor de milioane de tone din India va duce la scăderea prețurilor globale”, a declarat Tom McNeill, director la firma de consultanță Green Pool.

Prețurile mai mici la zahăr sunt o veste bună pentru consumatorii și companiile din industria alimentară și de băuturi dar o veste proastă pentru alți mai producători de zahăr cum sunt Brazilia și Thailanda. “Noi livrări din India ar putea provoca necazuri pentru alți producători”, susține David Sadler, analist la firma de brokeraj ADM Investor Services.

Cele patru milioane de tone de zahăr din India reprezintă aproximativ 8% din cantitatea totală de 50 milioane de tone care a fost tranzacționată anul trecut. India este al doilea mare consumator și producător mondial de zahăr după Brazilia, dar rareori a exportat o cantitate atât de mare având în vedere cererea locală robustă și controalele guvernamentale. Istoric, India a exportat aproximativ un milion de tone de zahăr pe an.

Multe țări își protejează cultivatorii de zahăr și susțin prețurile la zahăr cu subvenții și prețuri ținut sub control. Fără a fi preocupați de cerere, fermierii produc mai mult zahăr decât au nevoie țările lor sau piața globală. Însă deprecierea monedelor locale și măsurile guvernamentale luate în Brazilia și Thailanda au dus la creșterea producției și exporturilor acestor țări tocmai într-un moment în care China și Indonezia importă mai puțin zahăr ca urmare a încetinirii economiilor lor. În acest context departamentul american al Agriculturii estimează că stocurile mondiale de zahăr au ajuns la aproximativ 40 de milioane de tone. AGERPRES