România înregistrează o creştere extrem de rapidă a îndatorării companiilor ceea ce înseamnă că s-a diminuat capitalul propriu al acestora şi au crescut extrem de rapid datoriile pe termen scurt, a afirmat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.
„Este cea mai puternică deteriorare a bilanţului România SRL de la un an la altul. În trecut, noi ne uitam pe o perioadă mai lungă de timp. Între 2019 şi 2020 deja modificările de structură bilanţieră a mediului de business din România sunt evidente. Practic a crescut extrem de rapid îndatorarea, ceea ce înseamnă că s-a diminuat capitalul propriu al companiilor din România şi au crescut extrem de rapid datoriile pe termen scurt, acel raport creanţe vs.datorii bancare şi, mai ales, acea creştere de aproximativ 30 de miliarde lei a creanţelor companiilor din România arată că gestiunea crizei s-a făcut prin foarte multă deschidere din partea partenerilor care au acceptat să încaseze mai târziu pentru a-şi susţine partenerii. Pe termen lung, trebuie să vedem o normalizare pentru că, altfel, se va eroda şi mai mult bilanţul companiilor din România şi este posibil ca la un moment dat să avem un decont extrem de mare”, a precizat Eugen Anicescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta susţine că un nivel scăzut al vaccinării suprapus peste un val IV agresiv ar însemna că va fi nevoie de măsuri restrictive mai dure şi se vor pierde, astfel, eforturile de până acum.
„Dacă rămânem în urmă cu vaccinarea într-un val IV, este foarte posibil să pierdem ceea ce am câştigat în ultimele luni de gestionare inteligentă a pandemiei – pentru că un nivel scăzut al vaccinării suprapus peste un val IV agresiv ar însemna că va trebui să luăm măsuri restrictive mai dure decât ne-am dori şi să pierdem din eforturile pe care deja le-am făcut. Dincolo de toate discuţiile este clar că va trebui să se producă o normalizare a mediului de afaceri. Nu se va putea merge la nesfârşit pe stimulente, pe steroizi, să tot stimulăm companiile, deja se distorsionează în mod semnificativ mediul concurenţial şi o să ajungem să sufere cei competitivi în faţa celor neviabili”, a adăugat Eugen Anicescu.
Potrivit acestuia, apar extrem de multe oportunităţi în perioada următoare care vor ajuta ca această normalizare a mediului de business să fie făcută cu posibilităţi de creştere, de inovare, însă riscurile de solvabilitate ale companiilor sunt într-o creştere evidentă.
Peste 3.000 de proceduri noi de insolvenţă s-au deschis în primele şase luni, cu 23% mai multe faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, numărul insolvenţelor deschise în prima jumătate a acestui an revenind aproape de nivelul anterior pandemiei Covid-19, potrivit celui mai recent studiu Coface România. AGERPRES