Încrederea managerilor în economia românească a crescut în trimestrul al patrulea din 2020, după ce au recuperat o parte din pierderile suferite în pandemie, astfel că indicele Confidex a crescut la 45 de puncte de la 41 de puncte în trimestrul al doilea şi al treilea din 2020, arată studiul Confidex Q4 2020 Impetum Group.
Totodată, managerii se aşteaptă la o creştere de 5% a afacerilor în acest an şi o revenire la nivelul ante-pandemic în vara anului 2022.
„Companiile au recuperat jumătate din pierderile cauzate de Covid-19. Mai mult de jumătate dintre ele au adoptat telemunca. Indicele Confidex creşte la 45 de puncte de la 41 de puncte în Q2 şi Q3 2020. Indicele a crescut inegal. În companiile mici nivelul încrederii în economie este mai scăzut”, susţin autorii studiului.
Astfel, încrederea managerilor în economia românească a crescut în trimestrul al patrulea 2020, în condiţiile în care scăderea cifrei de afaceri este la jumătatea aşteptărilor pesimiste de la începutul pandemiei, potrivit rezultatelor Confidex Q4 2020 făcute publice de Impetum Group.
„Confidex ne arată în mod evident o atitudine mai optimistă a managerilor în ultimul trimestru din 2020, în principal ca urmare a scăderii la jumătate a pierderilor estimate la începutul pandemiei, iar asta va avea efect în evoluţia pozitivă a economiei noastre în acest an. Însă optimismul din ultimul trimestru al anului trecut ar putea amâna alinierea companiilor către noua economie. Este o falsă ţintă să urmărim să ne întoarcem la ce era înainte, acum miza este să ne pregătim pentru cum va fi noua economie”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Totodată, companiile încep să îşi reconfigureze spectrul de priorităţi şi devin tot mai interesate de digitalizare şi de redefinirea relaţiei cu clienţii. Dacă prima măsură e gândită pentru tranziţia spre normal, a doua e privită mai degrabă ca o măsură de adaptare şi precauţie în condiţii de carantină.


Managerii au aşteptări mari de la 2021 şi mizează pe o creştere a afacerilor şi a investiţiilor.
În ceea ce priveşte Q1 2021, procentul celor care cred ca PIB-ul va scădea s-a redus de la 73% la 46%, iar creşterea investiţiilor şi a digitalizării reprezintă priorităţi pentru companii în următorul an. Confidex relevă o pondere mai mică a celor care cred că şomajul va creşte (75% vs 54%) precum şi a celor care cred că inflaţia va creşte (70% vs 58%).
„Piramida lui Maslow este foarte clară în cazul companiilor. Astfel, după ce managerii au trecut de şocul iniţial şi s-au asigurat că au resursele necesare supravieţuirii, mulţi au, în prezent, planuri de extindere şi de creştere a vânzărilor şi profitului. În plus, digitalizarea, mutarea operaţiunilor în online şi telemunca au intrat pe lista lor de priorităţi, cel puţin la nivel declarativ. Uitându-ne acum la întreg anul 2020 ne dăm seama că am trecut printr-o criză a încrederii – de la perioada grea în care lipsa vizibilităţii ne-a afectat mai mult decât realitatea, uşor-uşor managerilor le revine optimismul şi iau decizii bazate pe realitate, nu pe percepţia riscului”, a mai afirmat Andrei Cionca.
Până la finalul anului 2021, managerii estimează o recuperare cel puţin parţială în privinţa principalilor indicatori financiari ai companiilor. Totodată, ei se aşteaptă ca cifrele de afaceri şi investiţiile să înregistreze creşteri de 5% faţă de 2020, iar profitul să avanseze cu circa 1%. Totodată, aceştia se aşteaptă şi la o creştere a numărului angajaţilor, dar şi a costurilor de producţie cu circa 2%.
„Optimismul de la finalul anului trecut se reflectă şi în aşteptările privind revenirea la situaţia de dinainte de pandemie. Cei mai mulţi manageri aşteaptă o recuperare integrală a pierderilor provocate de COVID-19 în vara lui 2022. O ieşire din criză în forma unui V, dar o revenire în două viteze. HoReCa rămâne cel mai afectat sector. În continuare, managerii văd o ieşire în criză în forma literei V dar cu o revenire în două viteze, în condiţiile în care companiile au fost afectate în mod diferit de pandemie, aşa cum arată şi Indicele Confidex. De exemplu, HoReCa rămâne în continuare sectorul cel mai lovit de pandemie”, mai susţin autorii studiului.


Totodată, companiile renunţă treptat la măsuri de austeritate, precum concedieri, şomaj şi reducerea activităţii. Circa 70% dintre companiile medii şi mari şi 55% dintre cele mici consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, inclusiv investind pentru a rămâne competitive. Doar 27% consideră că reducerea costurilor e mai importantă în această perioadă (- 10% faţă de Q3).
În zona veştilor mai puţin bune, Confidex arată că scade capitalul de lucru pentru 35% dintre manageri, cei mai mulţi susţin că relaţia cu băncile s-a înrăutăţit, iar accesul la creditare a devenit mai greoi.
De asemenea, pandemia nu a rezolvat problema forţei de muncă ce ocupă locul al doilea în topul provocărilor.
„În general, perspectiva în privinţa evoluţiei economiei pentru următoarele 3 luni este mai bună. Cei mai pesimişti sunt managerii din Transporturi şi Servicii, iar cei mai optimişti sunt cei din Construcţii”, mai arată studiul.
Majoritatea (85%) managerilor consideră că demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID va avea impact pozitiv asupra economiei naţionale.
„Creşterea productivităţii constituie principalul motor de relansare economică pentru aproape două treimi dintre companii, iar scăderea costurilor intră pe un trend descendent: cu 10% mai puţini manageri iau în considerare tăierea de costuri ca modalitate de redresare”, mai susţin autorii studiului.


Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.
Confidex Q4 2020 acoperă un eşantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB şi toate regiunile ţării: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HoReCa; transport, distribuţie, depozitare; servicii.
La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste un milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane de euro cifră de afaceri. Confidex este primul studiu de pe piaţă care acordă o atenţie specială companiilor mari. În scopul comparaţiei statistice cu cele două studii anterioare, cea mai mare parte a prezentului raport cuprinde doar analiza firmelor care au peste 100.000 euro cifra de afaceri şi peste 5 angajaţi, eşantionul analizei comparative Confidex Q4 fiind astfel de 750 companii.
Indicele Confidex e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români. AGERPRES