Încetinirea activităţii industriale la nivel naţional s-a accentuat în noiembrie

În luna noiembrie, comparativ cu octombrie, activitatea din industrie a încetinit vizibil. Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut de la 63 de puncte cât avea în septembrie şi octombrie, la 60 de puncte în noiembrie. Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management, activitatea rămâne în zona pozitivă, cu 10 puncte peste pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie şi cu 3 puncte peste media perioadei septembrie 2014 – noiembrie 2015 (57).

Încetinirea s-a produs cel mai probabil pe seama scăderii comenzilor interne şi a stagnării comenzilor pentru export. Indexul pentru comenzi noi a scăzut de la 62 în octombrie la 58 în noiembrie. Dar indicatorul comenzilor pentru export a rămas relativ constant, la 61 în noiembrie faţă de 62 în octombrie.

Scăderea comenzilor înseamnă că firmele finalizează comenzile în curs fără să înceapă altele noi. Acest efect se poate citi în indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate care a scăzut de la 51 în octombrie la 44 în noiembrie, ajungând în zona de contracţie (sub 50).

Aceeaşi tendinţă se observă şi la indicatorul stocurilor, care a scăzut de la 51 la 47 de puncte. Când stocurile scad şi vânzările sunt bune atunci firmele nu au probleme. Dar, dacă stocurile scad concomitent cu scăderea comenzilor noi, atunci activitatea încetineşte inevitabil.

Costurile de producţie rămân mari: 57 de puncte faţă de 56 în octombrie. Reamintim că un index peste 50 înseamnă expansiune, ceea ce în cazul costurilor de producţie reprezintă un semn negativ.

barometru industrie noiembrie