Începutul lunii decembrie a fost promiţător pentru Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care volatilitatea indicilor s-a redus semnificativ, iar mai multe companii private şi-au îndreptat ochii spre oportunităţile de finanţare oferite de piaţa de capital, potrivit unui analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În această lună, două companii româneşti au apelat la Bursă pentru a-şi finanţa planurile de dezvoltare. Potrivit analizei ASF, pe data de 8 decembrie a acestui an, obligaţiunile corporative emise de Agroserv Măriuţa, o companie 100% românească, au început să fie tranzacţionate în cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare. Firma, cunoscută prin brandul de lactate Lăptăria cu Caimac, a derulat în luna noiembrie un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro. Obligaţiunile au scadenţă în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25%.

O zi mai târziu, acţiunile companiei autohtone de marketing afiliat 2Performant au început tranzacţionarea pe piaţa AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, iar pe data de 15 decembrie 2020, obligaţiunile subordonate denominate în euro emise de Patria Bank au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată. Valoarea emisiunii este de 8.187.000 euro, cu o dobândă fixă de 6,5% plătibilă semestrial şi cu scadenţă în octombrie 2028.

În analiză se precizează că statutul de piaţă emergentă, obţinut în acest an, „începe să-şi arate primii muguri”, ceea ce este de remarcat, mai ales în această perioadă destul de atipică pentru mediul financiar şi economic. Acest lucru oferă un grad de optimism pentru anul care urmează precum şi posibilitatea Bursei de Valori Bucureşti de a deveni, într-un viitor nu prea îndepărtat, un hub regional important.

Ovidiu Petru, expert al Autorităţii de Supraveghere Financiară în domeniul pieţei de capital, reaminteşte că bursele sunt „emotive” în perioade de criză. „În perioade de criză, emoţionalul devine tot mai pregnant în rândul investitorilor. Până în prezent bursa din România a reacţionat firesc, cu perioade de scădere şi de revenire, normale pentru o situaţie de criză. Dar este bine că Bursa de la Bucureşti a obţinut statutul de piaţă emergentă, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară abordează cu toată seriozitatea chestiunea şi are în lucru strategia pieţei de capital, în parteneriat cu Ministerul de Finanţe şi cu asistenţa OECD”, a precizat Ovidiu Petru, expert ASF în piaţă de capital. AGERPRES