Chirurgia mainii este o provocare in aceeasi masura pentru ortopezi si pentru chirurgii plasticieni. Majoritatea interventiilor se fac pentru mana cu trauma accidentale si arsuri iar mana degenerativa cu sechele cum se intampla in poliartita reumatoida este lasata in plan secund.

In Spitalul de Ortopedie Medlife, o echipa de tineri specialisti ortopezi formata din Dr. Gabriela  Soare si Dr. Cosmin Baciu au decis recent sa opereze un caz de artroza a articulatiei interfalangiene instalata post-traumatic; practic articulatia interfalangiana proximala  a mainii pacientului esta blocata, inflamata si dureroasa.

Dupa un planning pre-operator extrem de riguros, echipa a decis utilizarea unui implant din silicon numit PIP Silicone fabricat de Integra Lifescience, USA. Toata logistica operatiei si anume instrumentarul, tehnica chirurgicala si setul complet plus rezervele de implanturi sterile pe diverse marimi de la 0 la 5 au fost oferite de Enlife Solutions.

Implantul PIP Silicone este indicat in general in inlocuirea necimentata a articulatiei interfalangiene la pacientii cu osteoartrita avansata, artrita post-traumatica, artrita reumatoida. Acest tip de implanturi are avizul Ministerului Sanatatii si ANMDM si se supune unor reguli foarte stricte de trasabilitate.

Dupa o serie de rezectii ale capetelor falangelor proximale si distale, deschiderea canalelor pana la un anumit diametru si utilizarea probelor de dimensiune se alege implantul potrivit care se monteaza interfalangian si inlocuieste articulatia afectata.

In portofoliul de implanturi pentru mana, Integra LifeScience mai ofera: implanturi pentru os semi-lunar( Lunate), Proteza mobila pentru articulatiei mainii ( Freedom Wrist), Proteza de baza de metacarpian (NuGrip), Proteze partiale si totale de Ulna, Placi de artrodeza si Proteza de Cap Radial.

La o scurta privire asupra decontarilor din sistemul medical romanesc public  putem recunoaste ca implanturile prezentate de mai sus nu sunt suportate de spitale  sau programe curative , desi intr-o tara civilizata mana degenerativa sau traumatica ar trebui sa aiba locul ei special si in acelasi timp ar trebui  sa existe medici  specializati si clinici dedicate  Chirurgiei Mainii. Aceasta situatie incepe firav sa prinda contur si privim optimisti catre viitor. Privim optimisti mai ales faptul ca inovatiile si produsele de nisa sunt aduse in Romania de catre firme specializate  pentru a ajuta medicul si pacientul de aici. In acelasi timp ne dorim o colaborare mai buna cu medicii reumatologi care intalnesc mana degenerativa  des si pot pune indicatie chirurgicala corectiva cu proteze interfalangiene unor pacienti care sufera de poliartrita reumatoida”, spune Managerul Enlife Solutions, Alin Ladaru.

Solutiile Integra Lifescience USA sunt prezente in website-ul  www.enlife.ro, care se doreste a fi in primul rand  o sursa de informare si apoi un  magazin online pentru medicii specialisti si pentru publicul larg.

Pentru mai multe informatii si tehnica chirurgivala PIP Silicone (INTEGRA) vizitati Enlife.ro