În luna mai, activitatea din industrie a încetinit şi a scăzut sub nivelul lunii aprilie 2015

Deocamdată activitatea din industrie se află încă în zona de expansiune. Dar în luna mai, ritmul a scăzut faţă de aprilie şi martie 2015. Potrivit Barometrul Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management, indexul pentru volumul total al producţiei a fost 59 în mai (sub 50 începe contracţie), faţă de 63 în aprilie şi 62 în martie.

În acest moment ne putem aştepta ca în lunile viitoare activitatea să continue să scadă, ceea ce ar fi îngrijorător, sau să se stabilizeze în cadrul unei benzi, cu oscilaţii reduse, ceea ce ar fi mai bine.

 

De ce scade ritmul

Principala explicaţie este scăderea cererii. În luna mai, indexul pentru volumul comenzilor noi a scăzut la 55 faţă de 62 în aprilie. Atunci când comenzile noi scad relativ abrupt putem prezice că activitatea generală va rămâne scăzută în lunile care urmează, chiar dacă economia creşte, iar indicatorii macro-economici sunt în echilibru.

O altă cauză este scăderea comenzilor pentru export cu 9 puncte, de la un index de 66 în aprilie, la 57 în mai (reamintim că sub 50 începe contracţia). Reducerea volumului comenzilor pentru export are efecte defavorabile, aproape imediat. Dacă exportă mai puţin, firmele vor avea încasări mai mici. În paralel, cresc dificultăţile şi costurile pentru obţinerea comenzilor noi care să le înlocuiască pe cele vechi. Totodată, scăderea activităţii firmelor exportatoare duce la scăderea ritmului de creştere a întregii industrii.

Întotdeauna, scăderea cererii influenţează dinamica stocurilor şi volumul comenzilor neexecutate. Indexul pentru stocuri a coborât în mai la 51 faţă de 54 în aprilie, iar indexul volumului de comenzi neexecutate a scăzut de la 57 în aprilie, la 51 în mai. Se poate observa tendinţa de ajustare a stocurilor la volumul descendent al producţiei şi al desfacerii.

Totuşi, deocamdată, semnalele de încetinire nu par să afecteze numărul angajaţilor sau cheltuielile de capital, ceea ce arată că firmele cred că dificultăţile nu se vor agrava sau vor putea fi controlate.

 

Ce prognozează managerii

Sentimentul general în rândul managerilor este relativ optimist, dar plafonat. Prognozele lor pentru următoarele 6 luni sunt acum mai prudente. Se tem că cererea slabă ar putea să dureze. Indexul de optimism pentru estimarea comenzilor noi peste 6 luni a scăzut continuu, de la 77 în ianuarie, la 63 în mai 2015. În schimb, managerii se aşteaptă la o scădere a costurilor de producţie. Comparativ cu luna aprilie, în luna mai, a scăzut numărul firmelor care anticipează creşterea costurilor şi a crescut numărul celor care prezic o scădere a cheltuielilor de producţie. Schimbarea opticii despre costuri se explică prin faptul că firmele sunt influenţate de noile măsuri fiscale, sau managerii consideră că scăderea comenzilor va antrena şi o reducere a costurilor.

Fără a fi dramatice, rezultatele din luna mai arată că industria ar putea intra într-o zonă de incertitudine şi letargie. Următoarele ediţii lunare ale Barometrului nostru vor aduce detalii şi clarificări suplimentare despre modul în care va evolua sănătatea industriei româneşti.

Barometrul Industriei din România este realizat de IRSOP & SNSPA – Facultatea de Management, pe un eşantion de 316  firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.