În luna august, industria nu a reuşit să reia creşterea

În luna august, comparativ cu luna iulie, activitatea din industrie s-a menţinut în teritoriul pozitiv, în sensul că nu se văd semne de contracţie, dar nici de expansiune. Potrivit, Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA – Facultatea de Management, indexul pentru volumul total al producţiei arată 56 de puncte, faţă de 55 în iulie (sub 50 începe contracţia).

Creşterea slabă nu exclude dinamici inegale ale firmelor. Comparativ cu luna anterioară, în august a crescut cu 7 puncte procentul firmelor care raportează creşteri, dar a crescut cu 6 puncte şi procentul firmelor care au raportat scăderi ale producţiei. În schimb, a scăzut cu 12 puncte procentul firmelor care spun ca volumul producţiei a rămas neschimbat. Aceste dinamici arata că, în ansamblu, industria nu evoluează omogen, iar ”ciocnirea” dintre tendinţele de creştere şi scădere au forţe apropiate şi menţin industria totală la nivel staţionar.

Situaţia stocurilor confirmă plafonarea creşterii. În condiţiile unei producţii care nu creşte, firmele continuă să raporteze stocuri reduse. De circa 3 luni, indexul stocurilor se află aproape nemişcat sub 50 de puncte (în zona de contracţie). Când vânzarile merg mai greu, unele firme preferă să producă mai puţin, obţinând venituri mai mici, pentru a evita costuri mari cu stocuri excedentare. Uneori, costul stocului excedentar poate fi mai mare decât venitul mai mic rezultat dintr-o producţie mai redusă.

Barometrul Industriei din România este realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management, pe un esantion de 300 firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor, în intervalul 16-18 septembrie 2015.

Raportul complet al lunii august poate fi descărcat aici