Revetas Capital, un manager investițional la nivel european, care gestionează active de peste 1,55 miliarde euro, dorește să inițieze cel mai ambițios proiect de hub agroalimentar din România. Acesta va fi amplasat în comuna Reci, din județul Covasna, în apropierea municipiului Brașov.

„Proiectul va evolua în 3 faze investiționale, care vor fi activate în momentul în care exista o masă critică de parteneri relevanți din agribusiness. O prima etapă ar trebui să înceapă în condițiile în care avem contracte de preînchiriere cu câteva companii ancoră, din rândul operatorilor de agri-business, încât să aibă sens investiția în infrastructură. Spațiile pe care noi le vom dezvolta depind foarte mult ca specificații tehnice de ceea ce-și dorește operatorul care încheie contract cu noi pentru acele spații. La ora actuală ne dorim să identificăm aceste companii – operatori de agribusiness specializați, care au expertiza și disponibilitatea financiară, astfel încât să poată opera eficient. Altfel spus, noi vom crea un produs de real estate, care va consta în spații ce vor fi închiriate acestor companii care activează în domeniul agro și agroalimentar. Dat fiind că proiectul de la Reci poate să ajungă la câteva sute de milioane de euro, noi nu vom dezvolta un proiect speculativ. Nu vom începe să construim această infrastructură agro fără certitudinea că există cerere eligibilă pentru ea”, a declarat Liviu Becheanu, Project Development Director Ceres Management Services, pentru portalul Agrointel.ro.

Potrivit acestuia, principalele componente ale hub-ului sunt reprezentate de spații de depozitare și de facilități de producție. Din perspectiva amplasării pe harta industriei agroalimentare – la 10 km de Sfantul Gheorghe, la 20 km de Târgul Secuiesc și la 30 km de Brașov, sunt vizați jucători din industria procesării legumelor-fructelor, legumicultură, pomicultură, chiar și cultura mare. În proiectul acestui hub agroalimentar este prevăzut un terminal intermodal pe calea ferată Covasna- Moacșa- Sfântul Gheorghe care mărginește proiectul, menit să faciliteze transportul atât pe cale ferată, cât și rutieră, cu acces imediat la nodul feroviar Brașov.