În aprilie, activitatea din industrie a încetat să crească şi a rămas la nivelul lunii martie 2015

fabricaÎn luna aprilie, activitatea din industrie a rămas aproape de nivelul lunii martie, după ce în martie crescuse spectaculos faţă de luna februarie. Potrivit Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA – Facultatea de Management, volumul comenzilor noi a înregistrat în aprilie un index de 62, numai cu două puncte mai mult faţă de luna martie. Indexul pentru volumul total al producţiei a fost 63 în aprilie si 62 în martie.

De ce a încetinit creşterea

O posibilă explicaţie este o uşoară scădere a cererii. Stocurile ne dau un indiciu. În aprilie, stocurile au crescut. Indexul a fost 54 faţă de 51 în martie. Când stocurile cresc mai mult decât comenzile noi, de obicei industria încetineşte. O altă explicaţie ar putea fi creşterea costurilor de producţie. Mai multe firme raportează creşteri decât scăderi. Indexul a crescut în aprilie la 61 faţă de 56 în martie. În acelaşi timp, firmele nu au reuşit să crească preţurile pentru produsele lor. Majoritatea (83%) au păstrat preţul neschimbat, iar 5% l-au scăzut.

Există şi semne pozitive

Activitatea de export a continuat să crească. În aprilie, indexul a fost 66 faţă de 59 în martie. Firmele care au raportat creşteri la export sunt de două ori şi ceva mai numeroase decât firmele care au semnalat scăderi. Totuşi, nu toate firmele au activităţi de export. De asemenea, cheltuielile de capital au rămas constante, – index 61 în aprilie, faţă de 60 în martie – ceea ce este un semn bun.

În rândul importatorilor de materii prime şi materiale, firmele care au înregistrat creşteri la import sunt mai numeroase decât cele care au redus importurile. Totuşi, în luna aprilie indexul pentru import a fost similar cu cel din martie (62 faţă de 61), ceea ce arată că activităţile de import s-au menţinut la nivelul lunii martie. Stagnarea importurilor poate fi pusă fi pusă şi ea în legătură cu reducerea cererii.

Cum va fi peste 6 luni?

Aşteptările pentru următoarele 6 luni continuă să scadă uşor, ceea ce înseamnă că firmele nu găsesc suficiente motive pentru optimism. În ianuarie, indexul de optimism pentru volumul producţiei peste 6 luni era 78, în martie a scăzut la 70, iar in aprilie a ajuns la 62. Indexul pentru comenzi noi a avut o traiectorie similară. Încrederea scade constant pentru că firmele se confruntă cu o creştere economică generală destul de vagă şi cu numeroase incertitudini şi ambiguităţi ale mediului de afaceri.

 

Barometrul Industriei din România este realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management, pe un eșantion de 302 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.