Importurile de miere ieftină afectează producătorii locali

miereImporturile de miere ieftină, dar de calitate slabă, comparativ cu cea produsă de apicultorii de la noi din ţară, afectează piaţa de profil, îngreunând vânzările autohtone, afirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Potrivit acestuia, apicultorii din judeţul Hunedoara au realizat anul trecut circa 300 de tone de miere de bună calitate, reuşind să-şi revină după criza din anul 2014, când producţia s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

“Raportat la anul 2014, anul trecut a fost unul excepţional. Raportat la un an normal, am putea spune că a fost unul potrivit, nu extraordinar. În judeţul Hunedoara au fost produse circa 200-300 de tone de miere, în condiţiile în care avem peste 30.000 de familii de albine şi peste 1.000 de apicultori”, a declarat preşedintele ACA Hunedoara.

El a atras atenţia că şi exporturile sunt afectate din cauză că pe piaţa de profil au intrat producători care au un produs mai slab calitativ, dar şi mai ieftin. Mierea românească se menţine însă în preferinţele consumatorilor din Europa, datorită calităţii sale, dar vânzarea se desfăşoară mai greu ca în alţi ani. “Pe piaţă au intrat producători din China şi Argentina, cu o miere mai ieftină ca a noastră, dar şi de o calitate mai slabă. De aceea, a mers foarte greu exportul de miere, în toamnă şi chiar acum. Exportul merge foarte încet. Mierea românească se vinde, pentru că avem acest atu – că mierea românească este de calitate, dar merge mai greu”, a explicat Korb. AGERPRES