Importatorii de cafea din unele dintre cele mai mari ţări consumatoare au început să-şi facă stocuri în avans, în ideea de a evita eventualele deficite de aprovizionare care ar putea apărea dacă lanţurile de aprovizionare vor fi afectate de măsurile de izolare impuse în contextul pandemiei de coronavirus.
Spre deosebire de scăderile înregistrate de cotaţiile altor materii prime, preţurile la cafea au crescut pe fondul cererii solide şi al previziunilor potrivit cărora oferta mondială, care era deja în scădere înainte de criza coronavirusului, se va diminua şi mai mult odată cu răspândirea virusului. Cotaţiile futures la cafea arabica la bursa ICE au crescut în luna martie în timp ce cotaţiile la petrol au scăzut cu 50% iar indicele Dow Jones a pierdut 15%.
„Am primit cereri de cumpărare din toate marile ţări, SUA, Japonia, Germania. Toţi vor să primească rapid boabele de cafea, pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un responsabil de la unul dintre marii exportatorii brazilieni de cafea.
„Toată lumea încearcă să urgenteze lucrurile”, a declarat la rândul său Carlos de Valdenebro, director pentru Columbia la compania exportatoare Caravela Coffee. Potrivit acestuia, deşi în prezent Columbia este în perioada dintre recolte, există cereri pentru livrări rapide deoarece toţi exportatorii care au stocuri în Columbia şi-au redus capacitatea operaţională.
„Procesatorii şi traderii îşi fac stocuri pentru că se aşteaptă la întreruperi în aprovizionare”, a declarat un trader de cafea de la Londra, precizând că există unele comenzi pe care nu le poate onora.
Federaţia exportatorilor de cafea din Brazilia (Cecafe) a informat că livrările se derulează în mod normal, pentru moment. Cu toate acestea, organizaţia a subliniat că transportatorii maritimi au avertizat deja că ar putea apărea o criză de containere în lunile următoare, când Brazilia ar urma să strângă una din cele mai mari recolte de cafea din istoria sa, estimată la aproximativ 70 milioane de saci potrivit analiştilor independenţi.
Pe lângă dezorganizarea provocată de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, criza sanitară ar putea afecta şi recoltatul cafelei din cauza lipsei de mână de lucru în mai multe ţări producătoare.
„Recoltatul ar urma să înceapă la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai şi trebuie să fim pregătiţi pentru probabilitatea ridicată ca măsurile de izolare, decretate săptămâna trecută, să fie extinse dincolo de 13 aprilie”, a explicat Roberto Velez, preşedintele federaţiei producătorilor de cafea din Columbia. Potrivit acestuia, chiar dacă fermierii şi angajatorii lor sunt scutiţi de la măsurile de carantină, mutarea şi găzduirea a aproximativ 150.000 de muncitori în condiţii sanitare suficiente va fi un proces dificil. De asemenea, procesarea şi livrarea boabelor de cafea vor fi la fel de complicate.
„Avem probabil unele dintre cele mai bune preţuri din istorie. Însă cu aceste preţuri ne confruntăm şi cu probleme logistice, coronavirus şi teamă”, a apreciat Roberto Velez. AGERPRES