IEA apreciază că prețul petrolului va crește treptat până la 80 de dolari pe baril în 2020

petrolPrețul petrolului va înregistra doar o revenire lentă, potrivit ultimului raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care a atras atenția asupra reducerii semnificative a investițiilor în industria petrolieră. În ultimul său raport “World Energy Outlook”, IEA se așteaptă ca cererea mondială de petrol să crească anual cu 900.000 de barili pe zi până în 2020, urmând ca treptat să ajungă la 103,5 milioane barili pe zi în 2020 comparativ cu 94,5 milioane barili pe zi în 2015.

În ultimele 12 luni prețul barilului de petrol s-a redus la jumătate, până la 50 de dolari, ceea ce a declanșat o reducere semnificativ a producției de petrol de șist în SUA, unul din factorii principali care au stat la baza supra-aprovizionării pieței.

“Estimările noastre arată că vom asista la o creștere graduală a prețurilor până la 80 de dolari per baril în jurul anului 2020”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol. “Ne așteptăm ca investițiile în petrol să scadă în acest an cu peste 20%. Și, mai important, acest declin va continua și anul viitor. În ultimii 25 de ani nu am avut niciodată doi ani consecutivi de scădere a investițiilor și acest lucru ar putea avea implicații asupra pieței petroliere în anii următorii”, a adăugat Birol.

Pe partea ofertei de petrol, IEA estimează că producătorii cu costuri mari din Canada și Brazilia, precum și cei din SUA, ar putea fi mai afectați de prețurile reduse la petrol decât majoritatea exportatorilor, însă aceste scăderi de producție ar putea fi compensate prin creșterea livrărilor ed petrol din Irak și Iran. Fatih Birol subliniază că Orientul Mijlociu, care deja furnizează o treime din petrolul consumat la nivel mondial, ar putea să ajungă în situația în care exporturile sale de petrol să reprezinte peste două treimi din oferta totală. “Trebuie să fim atenți cu privire la implicațiile pentru securitatea pieței petroliere în condițiile în care un număr redus de țări exportă o mare parte din livrările mondiale”, a spus Fatih Birol.

Pe partea cererii, IEA se așteaptă ca în 2040 consumul total de energie al Chinei, cel mai mare consumator mondial, să fie dublu față de cel al SUA. Însă grație creșterii eficienței energetice și a tranziției dinspre industriile grele, în viitor China va avea nevoie de 85% mai puțină energie pentru fiecare unitate a creșterii economice decât a avut nevoie în ultimii 25 de ani. Cu toate acestea, India va fi însă principalul factor care va sta la baza creșterii cererii mondiale, IEA estimând că în această țară consumul de petrol va crește mai mult decât în orice altă țară, ajungând la 10 milioane barili pe zi în 2040. AGERPRES