birtok baneasaUn dispozitiv de reducere a consumului de carburant și a noxelor emise în atmosferă va fi prezentat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă la Salonul Internațional de Invenții care are loc la Geneva în perioada 13-17 aprilie.

Intitulată „deflector termic”, invenția inginerului auto din Deva este destinată echipării autovehiculelor pentru perioada de vară și contribuie la reducerea pierderilor de putere a motorului cauzate de temperaturile ridicate de afară.

„Deflectorul termic integrat se montează pe galeria de admisie la motor. El protejează filtrul de aer și nu permite aerului cald să ajungă pe galeria de admisie. Se știe că pe timpul verii, mașina merge lejer dimineața, însă după amiaza, dacă suntem în trafic și asfaltul este încins, simțim o pierdere de putere la motor. Prin urmare, trebuie să apăsăm mai tare pe accelerație ca să rulăm așa cum o făceam în timpul dimineții. Folosirea deflectorului termic permite eliminarea acestui inconvenient și duce, implicit, la reducerea consumului de carburant”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

El a explicat că prin folosirea invenției sale se reduce temperatura aerului pe galeria de admisie la motor, ceea ce permite optimizarea funcționării acestuia și reducerea consumului cu circa 7%, în paralel cu o scădere a noxelor emise în mediul înconjurător.

Deflectorul termic prezentat de Corneliu Birtok Băneasă este o invenție care a fost testată în practică din anul 2010, când a fost implementată pentru prima dată pe autoturisme și pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia.

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este acum doctorand al Universității Politehnica din Timișoara în specializarea Ingineria materialelor. AGERPRES