„How to Attract Investors and Grow a Company” a fost un eveniment dedicat mediului de afaceri din zona de vest a României organizat de către Supreme Council of European Business (SCEB) și British Romanian Chamber of Commerce (BRCC). Conferința a avut loc joi – 18 mai 2023 – la Hotel Atlas din Timișoara.
Investițiile reprezintă unul dintre motoarele principale ale dezvoltării unei companii, indiferent de dimensiune sau locație. Chiar dacă există investiții interne, făcute de străini în facilități productive sau fuziuni și achiziții transfrontaliere, toate sunt importante pentru o companie, cu atât mai mult în perioade cu multă presiune financiară, cum este aceasta.
Tema a fost abordată din câteva perspective – cheie de către speaker-ii prezenți în panel.
Oana ALDA – Auditor, INAQ Consulting: Certificările companiilor au devenit o necesitate în România. Acestea reprezintă un prim pas către atragerea investitorilor strategici pentru companii, producători și antreprenori, indiferent de nivelul pe care îl au, fiindcă vin cu prețuri, instrucțiuni, proceduri și creează o standardizare a proceselor și operațiunilor derulate.
Carmen LIPTAK – Director Regional Exim Banca Românească: Începând cu anii 2020, odată cu pandemia, Exim Banca Românească a fost prima bancă care a aderat la programul IMM Invest. Mă mândresc că printre primele credite acordate au fost pentru antreprenorii din Timișoara. Finanțările au reprezentant combustibilul care le-a permis antreprenorilor să reia activitatea, să producă plus valoare și să își mențină angajații în perioada de criză pandemică 2020-2022 și până în 2023.
Anneliese LAMOS – General Manager, Global Tehnic: Calitatea este întotdeauna prioritară atunci când dorești să atragi un partener strategic. Apoi, trebuie să știi cu exactitate cu cine lucrezi, să poți avea încredere în partener. La rândul tău, trebuie să fii impecabil în conduită și să știi să te adaptezi condițiilor de pe piață. Clienții pe care îi ai vorbesc despre valoarea ta cu care te prezinți în fața unui partener și trebuie să transmiți un anumit statut de încredere.
Adrian BĂDESCU – CEO Medici’s Clinics: Din punct de vedere al antreprenoriatului, Timișoara suferă. Am spus-o de multe ori, de aceea este foarte important să sprijinim fiecare business antreprenorial. Am pornit cu afacerea în urmă cu 25 de ani, încercând să ne facem profesia și să dezvoltăm și un cabinet medical. Am ajuns la o rețea de clinici locale și, probabil, principalul jucător din domeniul medical din vestul țării. Anul trecut, am reușit să atragem un investitor foarte mare, iar în momentul de față suntem parte din grupul MedLife, o rețea de aproape o jumătate de miliard de euro.
Sorin MAXIM – Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest: ADR Vest finanțează, în general, granturi din fonduri de la Uniunea Europeană pentru microintreprinderi și IMM-uri, dar de anul acesta va mai avea și o componentă de instrument financiar, fond de capital de risc, care va acoperi o zonă de inovare în tehnologie și IT, pe care este foarte greu să o finanțezi dintr-un grant. ADR va avea și componentă de digitalizare a întreprinderilor.
În cadrul conferinței au luat cuvântul și reprezentați ai instituțiilor locale, precum Primăria Timișoara, ANAF sau ITM Timiș.
Alături de cele două organizații au fost, în calitate de parteneri: Diamond – Inaq Consulting, Gold – Cost Contab Group, Silver – Exim Banca Românească. În categoria Wine Partners s-a aflat Camele Cricova, iar printre Supporting Partners s-au numărat MBS Holding, Nomade Communication, MAPPS – Evaluatori de valori. Partenerii media ai conferinței au fost: Ziarul Bursa, TheBizz, The Diplomat, Transilvania Business, Oameni și Companii, Events Online, Business Mark, Pria Events, Jurnalul De Afaceri, Revista Patronatului Român, Gazeta de Agricultură și Radio România Timișoara.
Supreme Council of European Business este o organizație internațională care își propune să creeze și să dezvolte oportunități de afaceri pentru progresul economic și educațional al fiecărui cetățean al lumii. SCEB acționează prin consilii sectoriale din țări europene și non-europene și reunește oameni de afaceri, factori de decizie și experți din diverse industrii. Întreaga comunitate lucrează împreună pentru a crea un mediu de afaceri internațional caracterizat de agilitate și mai bine adaptat provocărilor actuale.
British Romanian Chamber of Commerce o cameră de comerț cu prezență în Londra și București, este cea mai importantă organizație condusă de afaceri care promovează comerțul și investițiile bilaterale între Regatul Unit și România din 1998. Camera de comerț se implică activ în crearea şi susţinerea unui mediu de afaceri dinamic, în care liberul schimb și investițiile sprijină companiile în procesul de dezvoltare.