Industria fondurilor de investiţii are mai mult cu 30.000 de investitori faţă de anul trecut, dar din punct de vedere al activelor aflate în administrare are mai puţin cu 2 miliarde de lei, a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Acesta a participat la cea de-a IV-a ediţie a Summitului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.
„Sunt în măsură să fac o scurtă radiografie a industriei astăzi, faţă de august 2021, şi pot să vă spun că la finalul lunii august 2022 avem 30.000 de investitori în plus în industrie. Şi îmi aduc aminte că spuneam eu anul trecut pe timpul acesta, la ediţia a III a Summit-ului, că faţă de anul 2020 industria avea 100.000 de investitori în plus. Poate că acest lucru s-a datorat, creşterea numărului de investitori, s-a datorat şi faptului că în proiectul Economie inteligentă poate cea mai atinsă temă a fost cea legată de economisirea recurentă. Acea economisire lunară cu sumele pe care şi le permite fiecare şi credem că numărul de investitori e în continuă creştere, chiar şi în acest context internaţional dificil pe care îl ştim cu toţii. Se datorează şi mediatizării intense a beneficiilor economisirii recurente. Din perspectiva activelor aflate în administrare, faţă de anul trecut, industria are mai puţin cu 2 miliarde de lei în administrare, suferind un pic mai mult în zona de fonduri deschise de investiţii, pierzând mai multe active şi câştigând în zona de fonduri de investiţii alternative”, a spus Gustă.
El a menţionat proiectele în care s-a implicat asociaţia. Astfel, a vorbit despre modificarea Codului Fiscal în ceea ce priveşte impozitarea. „În luna aprilie a acestui an, Codul Fiscal a fost modificat astfel încât de la 1 ianuarie 2023 vom avea o impozitare diferenţiată de 1 şi 3% în funcţie de durata deţinerii instrumentelor financiare, precum şi o impozitare la sursă de către administratorii de fonduri”, a explicat preşedintele AAF.
De asemenea, Horia Gustă a precizat că se lucrează la modificarea legislaţiei fondurilor de investiţii alternative. „Aceste este un proiect de modificare şi de simplificare a fondurilor alternative, pentru a crea în România o jurisdicţie mai permisivă şi mai atractivă”, a susţinut acesta, adăugând că Europa nu are o legislaţie pentru de investiţii alternative, lăsând la latitudinea statelor membre acest lucru. AGERPRES