Fondurile de investiţii au înregistrat în ultimii 10 ani o creştere de 3,3 ori a activelor, a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la evenimentul „Sunt acţiunile româneşti un remediu împotriva inflaţiei? Dezbatere cu administratorii de fonduri de investiţii”.
„În ultimii 10 ani avem o creştere de 3,3 ori a activelor (fondurilor de investiţii – n. r.). Aceasta este o veste bună. Vestea mai puţin bună este aceea că din perspectiva activelor fondurilor deschise de investiţii avem o scădere. Ne raportăm la Q1 2022 şi avem o scădere de 3,1 miliarde. Dar dacă ne uităm per total la fondurile de investiţii alternative avem o creştere a acestor active. Deci, iată încă o veste bună raportat la total active under management ale administratorilor de fonduri deschise de investiţii, respectiv de fonduri de investiţii alternative”, a spus Horia Gustă, la evenimentul organizat de BVB şi AAF.
Potrivit datelor prezentate de preşedintele AAF, fondurile de investiţii aveau active totale de 49,611 miliarde de lei în primul trimestru din 2022, din care fondurile deschise de investiţii 22,208 miliarde de lei, iar fondurile de investiţii alternative de 27,403 de miliarde de lei.
El a menţionat că, din perspectiva claselor de active, pe categoria fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix se înregistrează o scădere de 20% an la an, iar la fondurile de acţiuni se înregistrează o creştere de 45% şi de 48% la fondurile multi-active.
Din perspectiva numărului de investitori, însă, se înregistrează creşteri pe toate palierele raportat an la an. Cea mai mare creştere este consemnată la fondurile de acţiuni, 115%.
La finalul trimestrului I, în fondurile de acţiuni erau 46.493 de investitori.
Horia Gustă a adăugat că, începând cu ultimul trimestru al anului 2021, subscrierile nete sunt negative, respectiv 306 milioane de lei la finalul anului trecut şi 2,471 miliarde de lei în primul trimestru din 2022. AGERPRES