Guvernul ia în calcul o creștere economică de 3,3% pentru acest an

Guvernul ia în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5% cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

În aceste condiții, se propune majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.

La capitolul venituri, cele mai mari creșteri sunt luate în calcul la impozitul pe profit, 810 milioane de lei, în timp ce veniturile din TVA scad cu 235 de milioane de lei. În privința cheltuielilor, cresc cele cu asistența socială, cu 1,3 miliarde de lei, și scad cele aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 169 milioane de lei. AGERPRES