Guvernul Cioloş a fost validat de Parlament cu o largă majoritate

ciolos_parlamentGuvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş a primit marţi votul de învestitură în Parlament. S-au înregistrat 389 de voturi pentru, 115 împotrivă, iar 2 voturi au fost anulate. Secretarul Camerei Deputaţilor Ionel Palăr a declarat că au fost prezenţi la învestirea Cabinetului Cioloş 509 deputaţi şi senatori din totalul de 547, iar numărul total de voturi exprimate a fost 506.

După anunţarea rezultatului, premierul desemnat Dacian Cioloş a transmis un mesaj parlamentarilor. “Consider prin acest vot că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune, care să redea încrederea cetăţenilor români că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe”, a afirmat Cioloş.

Votul acordat în Parlament ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare, a mai spus Dacian Cioloş. “Este un semn al legitimităţii care este acordat acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice. Deci votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare “, a declarat premierul învestit.

Cioloş a adăugat că, mai mult decât atât, pentru orice proiect important, Guvernul va avea consultări cu Parlamentul în faza de pregătire pentru a începe să fie construite majorităţile. “În acelaşi timp, vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem şi consultări publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm”, a precizat noul şef al Executivului.

Dacian Cioloş şi-a preluat marţi seară mandatul de prim-ministru, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Victoria, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului interimar, Sorin Cîmpeanu. Cioloş i-a mulţumit premierului interimar pentru modul în care şi-a dus la îndeplinire mandatul, dar şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru încredere. “Mi-aţi cerut să vin cu o echipă de independenţi, care şi-au lăsat activităţile (…) deoparte să îşi pună competenţele într-o echipă care cred eu că îşi va duce la capăt mandatul”, i-a transmis Cioloş lui Iohannis.

Şeful statului, Klaus Iohannis, a susţinut, la rândul său, că “nu a existat un guvern aşa de independent politic”. “Am toată convingerea că dvs veţi reuşi, contrar aşteptărilor unora sau altora, să vă faceţi treaba foarte bine. (…) Politicienii şi-au dorit un astfel de guvern. (…) Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă”, a afirmat Iohannis. AGERPRES