Google, Porsche, Amazon, Regina Maria, Enel şi Mercedes Benz conduc topul celor mai doriţi angajatori din România, relevă un studiu realizat de Universum Global şi eJobs, pe un eşantion de peste 15.000 de respondenţi.
Potrivit sursei citate, în acelaşi top mai figurează nume precum Banca Transilvania, Medicover, Procter & Gamble, Samsung, Oracle, BMW Group, Synevo sau Zentiva.
În ceea ce-i priveşte pe studenţi, lista companiilor pentru care şi-ar dori să lucreze include jucători precum Google, L’Oreal, Regina Maria, Orange, Banca Transilvania, Samsung, Microsoft, Bayer sau Rompetrol.
Argumentele în funcţie de care respondenţii au nominalizat companiile pentru care şi-ar dori să lucreze sunt în strânsă legătură cu criteriile pe care le au în vedere atunci când se gândesc la jobul ideal. Astfel, atât profesioniştii, cât şi studenţii îşi doresc să lucreze într-o companie care să le ofere echilibru între viaţa personală şi cea profesională, să aibă un job stabil şi care să îi ajute să crească, din punct de vedere profesional.
„Dacă acestea sunt importante mai degrabă în retenţia la job, când vine vorba de angajare, candidaţii aplică la acele companii care oferă pachete salariale competitive, care îşi trimit angajaţii la traininguri şi le sprijină dezvoltarea profesională, care sunt cunoscute pentru stabilitate şi pentru că îşi respectă angajaţii. Foarte important este să ofere şi şansa unor promovări rapide. Angajatorii ar trebui să fie extrem de atenţi la aceste semnale pe care le trimit angajaţii în piaţă, mai ales în contextul unei fluctuaţii uriaşe de personal şi în special în condiţiile în care doar 12% dintre angajaţi sunt mulţumiţi de actualul lor loc de muncă şi doar 15% ar recomanda angajatorul pentru care lucrează prietenilor şi cunoştinţelor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Pentru prima oară în România, studiul face o disociere clară între două categorii importante de candidaţi: studenţii şi profesioniştii – cei care au deja experienţă pe piaţa muncii. Astfel, pentru studenţi cele mai importante aspecte pe care le iau în calcul atunci când îşi aleg viitorul angajator sunt trainingurile şi oportunităţile de dezvoltare profesională pe care le oferă, pachetul salarial, şansa de a promova rapid sau de a face o schimbare în societate. Mai caută companii care oferă program de lucru flexibil, care au o reputaţie bună în piaţă sau care sunt stabile, se arată în studiul citat.
„Foarte interesante sunt opţiunile studenţilor şi când vine vorba despre tipul de companie pentru care ar vrea să lucreze. Un sfert dintre respondenţi preferă companiile care au între 50 şi 199 de angajaţi, iar 22% ar vrea să lucreze în companii chiar mai mici de atât, de maximum 50 de angajaţi. Doar 12% ar lucra într-o companie cu 200-499 de angajaţi şi 10% în companii care au între 500 şi 999 de angajaţi”, mai spune Bogdan Badea.
Interesant este şi faptul că, în ciuda aparenţelor, start-up-urile şi deschiderea propriului business nu se află în topul opţiunilor lor. Cei mai mulţi şi-ar dori un job într-o multinaţională, următoarea alegere fiind companiile antreprenoriale locale de dimensiuni mari. „Surprinzător, opţiunea de a-şi deschide o afacere este aproape la egalitate cu cea de a lucra în sectorul public, în timp ce start-up-urile ar fi ultima alegere pentru un student”, relevă concluziile studiului.
Pentru profesionişti, pe de altă parte, cel mai important este salariul. Aceştia mai vor să poată participa la traininguri şi cursuri de dezvoltare personală, să aibă un loc de muncă sigur şi în care să poată promova rapid.
Studiul a fost realizat în perioada august – noiembrie 2019, pe un eşantion de 15.000 de studenţi şi profesionişti din România, aceasta fiind cea mai extinsă cercetare de piaţă făcută vreodată în România, pentru industria HR.
Peste 15.000 de respondenţi au participat la cel mai amplu studiu de piaţă desfăşurat vreodată în România, pentru industria de resurse umane, şi au răspuns care sunt angajatorii pentru care şi-ar dori să lucreze.
„Most Attractive Employers in Romania”, realizat de Universum Global şi eJobs a fost adresat atât studenţilor, cât şi profesioniştilor cu experienţă pe piaţa muncii din următoarele domenii de activitate: Business şi Economie, IT, Inginerie, Ştiinţe Umaniste, Sănătate şi servicii medicale, Ştiinţe Naturale şi Drept. AGERPRES