Companiile italiene, membre ale Confindustria România, și-au exprimat încrederea în președintele Giulio Bertola, pentru următorii trei ani, 2023-2026. Bertola, un apreciat om de afaceri italian, a fost reconfirmat președinte joi, 26 ianuarie, în cadrul Adunării Generale private a Asociaților. Realegerea a fost oficializată cu 95,18 % din voturile membrilor cu drept de vot, depășind cu mult peste așteptări cvorumul deja ridicat solicitat conform statutului de 75%.

Mulțumită recunoașterii din partea instituțiilor române și din partea principalilor stakeholders, Confindustria România reprezintă singura entitate patronală recunoscută oficial de către Guvernul României, în vederea reprezentării economice a celor mai mari investiții italiene, atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât și al numărului de asociați.

În acești trei ani ai primului meu mandat, poate cei mai dificili ani dintre cei 20 de ani din istoria Asociației noastre, în urma contextului dificil datorat pandemiei și  conflictului din Ucraina, am reușit să demonstrăm abilități deosebite: reacția promptă la probleme, apropierea de companii în toate împrejurările, disponibilitatea de a asculta, de a înțelege și de a ajuta oamenii în momentele deosebit de sensibile pe parcursul șederii lor în această țară. Largul consens în ceea ce privește candidatura mea reprezintă mărturia tangibilă a percepției pozitive a companiilor asociate Confindustria România, cu privire la angajamentul nostru și prezența noastră teritorială constantă”, a declarat președintele Bertola.

Cu această ocazie au fost prezentate direcțiile programatice ale noului său mandat, care are în vedere consolidarea și perfecţionarea a ceea ce a fost deja întreprins în anii precedenţi și totodată propunerea de noi proiecte.

Înainte de toate cele pe tema muncii. Bertola a prezentat proiectul „vinoacasa.ro”,  o punte între Italia și România, care va demara în luna februarie și care reprezintă cel mai complet și inovator proiect pe tema muncii, adresat Diasporei românești cu reședința în străinătate, care are drept actori implicați pe lângă Confindustria Romania, Mutua MBA și Banca Intesa Sanpaolo Romania.

Un alt obiectiv strategic, legat tot de tema muncii, se referă la consolidarea relațiilor cu principalele universități românești și inaugurarea primului și unicului Centru de excelență italian pe lângă o universitate românească, și anume Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și Acordul semnat cu Universitatea din Piteşti.

Un alt punct interesant pe agenda mandatului președintelui Bertola îl reprezintă inaugurarea proiectului „DESK România” în Italia, programată pentru 21 februarie în cadrul Confindustria Veneto Est, inițiativă care va fi extinsă și la alte filiale Confindustria din Italia și care are în vedere sprijinul acordat companiilor interesate să interacționeze cu România. Această inițiativă este legată de așa numitele Road Show de prezentare pe care Confindustria Est Europa le desfășoară în Italia, prin cele 11 reprezentanțe internaționale, printre care și Confindustria România. Reprezentanța din România a acestei inițiative deschide calea și pentru alte reprezentanțe internaționale ale Confindustria Est Europa pentru replicarea acestui tip de interacțiuni bilaterale .

Deosebit de ambițios și cu o deosebită valoare socială este și proiectul „Total Care România”, de „protejare a sănătății și sprijin social”, care se adresează Antreprenorilor asociați la Confindustria România și familiilor acestora, angajaților companiilor înregistrate, pensionarilor italieni din România care nu au mijloace financiare pentru a se trata.

Având în vedere numărul mare de proiecte planificate, Președintele Confindustria România și-a dorit așadar să extindă Echipa de Guvernare, respectând în același timp prevederile statutului, pentru a garanta asociaților un sprijin tot mai calificat.

Consider că o abordare incluzivă, care să implice cele mai bune competențe din diferitele sectoare, reprezintă cel mai bun răspuns la nenumăratele expresii de entuziasm din partea companiilor față de proiectul nostru asociativ. O mai mare implicare a resurselor demonstrează sentimentul de liniște și siguranță cu care abordăm datoria reprezentării patronale, garantând o guvernare constructivă, o partajare a proiectelor oferind transparență operațională, totul în conformitate cu principiile etice fundamentale care au caracterizat întotdeauna Confindustria în cei peste 100 de ani de istorie”, conchide Giulio Bertola.

Echipa de Guvernare a Patronatului Confindustria România în perioada  2023-2026 este reprezentată pe lângă Președintele Giulio Bertola, de Prim Vicepreședintele, Davide Meda de la Pirelli Tyres; de vicepreședinții adăugați: Giacomo Billi, Alive Capital, Luca Militello, Spitalul Monza, Toni Pera, Isopan Est și Luca Meuli, Secol Romania și de consilierii prezidențiali:  Roberto Falato (Crowe), Andrea Infriccioli (Cons A&M Support), Andrea De Michelis (Intesa Sanapaolo Romania), Raluca Popescu (Unicredit Romania), Alberto Morini (IFIS Finance), Federico Cianciosi (Prysmian), Mario Antico (Antico & Partners), Mauro Gadaleta (SITE Instalati) Fausto Mastrini (Autoperugia), Vincenzo Gaudino (Telecomponenti), Leonardo Rossi (Work’s Quality) Andrea Allocco (Technology Reply). Echipa este completată de cei trei Consilieri aleși în cadrul Adunării: Andrea Conselvan, Fabrizio Catenacci și Alfredo Tisocco și cei șapte Delegați Teritoriali care vor fi numiți și/sau reconfirmați în timpul primei convocari a noului Consiliu General, împreună cu responsabilii Grupurilor Tehnice.