Gheorghe Zaman: “Sectorul privat din România nu are apetență pentru cercetare, pentru că aici activează filialele companiilor străine”

zaman_gheorgheSectorul privat, care este dominant pe piața românească, nu are apetență pentru cercetare pentru că aici activează filiale și subsidiare ale companiilor străine, care primesc rezultatele cercetării de la firma mamă și nu mai au interes să dezvolte cercetarea privată în România, a declarat directorul Institutului de Economie Națională, Gheorghe Zaman.

“La noi, sectorul privat, care este dominant în economie, în proporții de la 70% până la 95% — dacă luăm sectorul bancar — nu are apetență pentru cercetare, în timp ce în țările capitaliste dezvoltate sectorul privat este principala sursă de finanțare. De ce? Răspunsul este foarte clar. La noi sunt filiale, subsidiare, care primesc rezultatele cercetării de la firma mamă și nu mai au interes să dezvolte cercetarea privată în România”, a spus Gheorghe Zaman, la o masă rotundă.

Potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, prezent și el la eveniment, ponderea cheltuielilor pentru cercetare — dezvoltare în PIB era de 0,38% în 2014, în România, în condițiile în care Ungaria și Grecia aveau o valoare de aproape trei ori mai mare. “Dacă avem în vedere ponderea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2014 valoarea este de 0,38%. Interesant este să ne comparăm și cu alte țări care sunt în apropierea noastră, Ungaria și Grecia. Ungaria are o pondere a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB de aproape trei ori mai mare decât România, Grecia având o valoare asemănătoare, deci de aproape trei ori mai mult decât înregistrează România. Aceasta arată o capacitate redusă pentru cercetare dezvoltare”, a spus, joi, Tudorel Andrei.

Președintele INS a afirmat că, la nivel european, se manifestă o tendință de creștere a cercetării-dezvoltării în zona de obținere a producției, cifrele la nivel național fiind diferite de media europeană. Dacă, în România, ponderea sectorului privat pentru fondul de cercetare — dezvoltare este de 31%, la nivel european aceasta depășește 55%.

Conform lui Tudorel Andrei, în România, își desfășoară activitatea în jur de 19.000 de cercetători, în Ungaria 25.000, iar în Grecia aproape 30.000. În România, zona privată are o pondere mică în ceea ce privește repartizarea personalului de cercetare — dezvoltare, respectiv 29% din totalul personalului, în timp ce la nivel european ponderea depășește 50%. AGERPRES