Gheorghe Piperea: “Comisia Europeană a preluat mesajul lobby-iştilor bancari în privinţa legii dării în plată”

piperea gheorgheAvocatul Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii proiectului legii dării în plată la creditele pentru imobiliare, a declarat că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au preluat “mesajul care se tot prezintă la televizor, al lobby-iştilor bancari, cu tot cu greşeli”, relatează cotidianul.ro.

“Într-o primă fază, să ştiţi că m-am simţit iritat, spre oripilat. Mă gândeam că, după ce a fost publicat şi acest avertisment de risc sistemic, mai are să mai vină Nunţiatura apostolică a Vaticanului în România să ne spună cât de gravă e legea. Dar, după aceea, mi-am dat seama că raportul Comisiei Europene vorbeşte despre varianta anterioară a legii, care acum este corectată, nu mai are niciun echivoc”, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Acesta a ţinut să precizeze că „legea nu are efecte retroactive, ea doar se aplică acelor contracte care sunt în derulare şi au efecte în viitor”. Avocatul a susţinut să reprezentanţii CE au preluat “mesajul, care se tot prezintă la televizor, al lobby-iştilor bancari, cu tot cu greşeli”.

“Din nefericire, poziţia pe care o adoptă CE este similară cu cea adoptată de Banca Centrală Europeană, care a intervenit şi ea, anul trecut. Pe de altă parte, CE a spus şi despre Polonia că nu mai este stat de drept […], despre Ungaria a spus că este o dictatură în devenire […], după aceea, a spus despre Grecia – că n-are importanţă referendum-ul, ci are improtanţă sa-şi plătească datoriile. […] E aceeaşi CE în toate cazurile. Nu ştiu ce să cred. Începe să crească sentimentul eurosceptic în rândurile consumatorilor, pentru că aceştia încep să se întrebe dacă este vorba despre o uniune europeană a cetăţenilor europeni sau este vorba despre o uniune a băncilor din UE”, a subliniat avocatul Gheorghe Piperea.