Pentru prima dată în istorie, capacităţile regenerabile au asigurat duminică aproape 100% din cererea internă de energie electrică a Germaniei, arată datele furnizate de institutul de cercetare Agora Energiewende.
În mod normal, sursele de energie regenerabilă sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei însă duminică, 15 mai, în jurul orei 2 p.m. turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice şi hidrocentralele au produs 45,5 gigawaţi de energie electrică, în condiţiile în care cererea la acel moment era de 45,8 gigawaţi. De asemenea, preţul energiei electrice a coborât în teritoriu negativ, pentru o scurtă perioadă de timp, ajungând până la minus 50 de euro pentru un megawat, ceea ce înseamnă că furnizorii de energie erau plătiţi de producători ca să le cumpere energia electrică.
Ţările din întreaga Europa îşi extind capacităţile regenerabile de producţie a energiei electrice pentru a-şi reduce emisiile de CO2 şi a creşte securitatea aprovizionării cu energie. De exemplu, anul trecut parcurile eoliene din Danemarca au asigurat 140% din cererea de electricitate.
„Evenimente de genul acesta scot în evidenţă faptul că am putea fi nevoiţi să reducem investiţiile din cauza supra-aprovizionării pieţei. Pe termen lung, există argumente pentru a începe să punem la punct tehnologii care pot gestiona această supra-aprovizionare, de exemplu mai mulţi interconectori sau facilităţi de stocare a energiei”, a declarat Monne Depraetere, analist la Bloomberg New Energy Finance. Analistul a subliniat că întotdeauna va fi nevoie de anumite capacităţi convenţionale de generare ca o sursă de rezervă în perioadele în care energia produsă de instalaţiile eoliene şi fotovoltaice scade. Chiar şi ieri termocentralele convenţionale şi centralele nucleare din Germania au produs între 7,7 şi 27,2 gigawaţi de energie electrică.
Guvernul german vrea ca energiile regenerabile să acopere între 40-45% din cererea de electricitate a Germaniei în 2025, urmând ca în anul 2050 să utilizeze numai energie regenerabilă. AGERPRES