În 2023, piața muncii a traversat schimbări semnificative, marcând o tranziție către normalitate în domeniul recrutării. Georgiana Larg, fondator și consultant la Transilvania HR, oferă o perspectivă profundă asupra transformărilor și adaptărilor din industrie.
În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat, Georgiana spune că în ultimii doi ani, 2021 și 2022, „am fost martorii unui boom în recrutare, o perioadă în care companiile angajau masiv pentru a compensa pierderile provocate de pandemie. Cu toate acestea, 2023 a însemnat revenirea la normalitate, a adus o schimbare de paradigmă, cu concedieri masive și o reducere a cererii în domeniul recrutării”, declară Georgiana.
2023 – un an al schimbărilor
Un aspect notabil în 2023 este schimbarea dinamică a raportului de putere între angajatori și candidați. Dacă în anii precedenți candidații dictau condițiile și avantajele, acum angajatorii devin mai selectivi, atenți la bugete și impun reguli mai stricte în procesele de recrutare. În România, se observă o creștere a cererii pentru muncă la distanță și contracte tip B2B, chiar dacă modificările fiscale din noiembrie 2023 ar putea schimba această tendință.
Restructurarea companiilor și avansul rapid al inteligenței artificiale au condus la redefinirea sau chiar eliminarea unor poziții. În aceste condiții, Georgiana afirmă că există câteva domenii în care cererea continuă să crească, unele pentru care este important prezența umană: „Segmentele în creștere includ marketingul digital, digitalizarea și automatizarea, în timp ce se preconizează că vor fi valoroase rolurile care necesită prezență umană, cum ar fi psihologi, terapeuți, coachi și personal medical.”
Impactul tehnologic în domeniul recrutării
În mediul competitiv al industriei IT, Transilvania HR rămâne la curent cu evoluțiile prin gestionarea constantă a proiectelor IT în România, Europa și SUA. Impactul inteligenței artificiale în procesul de recrutare este evident, dar Georgiana Larg subliniază importanța integrării corespunzătoare a acestor tehnologii. Transilvania HR oferă servicii de mentoring pentru a ghida companiile în alegerea celor mai potrivite programe AI pentru recrutare, personalizându-le pentru a se potrivi nevoilor specifice ale industriei.
În plus, abordarea proactivă a atragerii talentelor în mod pasiv asigură o bază pregătită de candidați pentru a acoperi rapid rolurile deschise. „Am creat un sistem intern de atragere a talentelor în mod pasiv. Prin acest sistem, candidații vin spre noi înainte ca noi să avem un rol deschis, avem discuții cu ei legate de expertiză și ce tip de roluri ar fi de interes, urmând să îi contactăm în momentul în care apare o poziție potrivită.” Acest sistem le permite Georgianei și colegilor ei de la Transilvania HR să închidă procese de recrutare în 1-2 săptămâni din momentul în care lansează procesul.
Parteneriate durabile și clienți care revin
Pentru construirea și menținerea relațiilor solide cu clienții, Transilvania HR se axează pe ascultare atentă, flexibilitate, eficiență și profesionalism. Feedback-ul detaliat după fiecare interviu și comunicarea constantă asigură o înțelegere profundă a nevoilor clienților, ceea ce duce la parteneriate durabile și extinderi în recrutarea pentru diverse departamente. Într-un peisaj de recrutare în continuă evoluție, Transilvania HR se afirmă prin adaptabilitate, expertiză și angajament față de clienți, pregătindu-se pentru provocările și oportunitățile viitoare ale pieței muncii. „Clienții cu care lucrăm se întorc constant la noi și ne solicită să recrutăm și alte poziții, pentru alte departamente. O dată ce am recrutat pentru un client, cunoaștem specificul, nevoile, valorile”, afirmă Georgiana Larg.