Gabriel Biriș: “În prima fază, reducerea TVA nu se va vedea integral la raft”

biris_gabrielViitorul TVA sună bine, nu numai din punct de vedere al diminuării evaziunii fiscale, ci și din punct de vedere al cotei standard care va fi redusă la 20%, a afirmat consultantul fiscal Gabriel Biriș, în cadrul unei conferințe de specialitate.

“Evaziunea nu afectează numai bugetul, ci și concurența între companii. Nu putem concura cu cei care fură TVA și plătesc oamenii la negru. Chiar dacă, într-o primă fază, reducerea semnificativă a TVA nu se va vedea integral la raft, eu am încredere că economia de piață va ajusta, încet, încet, lucrurile. Trebuie să știm că atunci când TVA a crescut de la 19% la 24%, creșterea nu s-a văzut integral la raft, unde o parte a fost preluată de comercianți. Creșterea s-a văzut însă integral la factura de utilități. E de așteptat ca în prima fază de scăderea TVA la 9% să beneficieze producătorii, în special cei din industria cărnii unde evaziunea a fost și este, în continuare, mare”, a explicat avocatul Gabriel Biriș care a participat la conferința “Fiscalitate pentru o Românie Durabilă”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

Pe de altă parte, consultantul fiscal a menționat că în Codul Fiscal sunt destul de multe lucruri bune însă lucruri “foarte rele” sunt în Codul de procedură fiscală, unde dezechilibrul de forță între ANAF și contribuabili este din ce în ce mai mare. “Drepturile noastre vor continua să scadă în condițiile în care vedem un apetit mare pentru abuz atât din partea inspectorilor fiscali, cât și a nou înființatei Direcții Antifraudă”, a mai spus Biriș.

În ceea ce privește nivelul de fraudă la TVA, Gabriel Biriș spune că în Europa “lipsesc la socoteală cam 200 de miliarde de euro, iar în România, circa 10 miliarde euro, mai mult decât media europeană”. Conform sursei citate, în Europa randamentul colectării TVA este de 80%, iar în România, de 50%-55%.

La rândul său, Elder Andras-Gyorgy, membru în consiliul de conducere al CCIR, a arătat că, potrivit unui studiu privind percepția mediului de afaceri din România realizat de CCIR, 40% dintre antreprenori consideră nivelul ridicat de fiscalitate drept cea mai importantă problemă cu care se confruntă, iar 80% cred că reglementările fiscale sunt împovărătoare. “Este cert că avem nevoie de o nouă legislație fiscală, aflată în dezbatere în acest moment. Această legislație fiscală va trebui să asigure, pe de o parte, un nivel rezonabil de impozitare care să permită companiilor să își desfășoare activitatea, să își dezvolte afacerile. Pe de altă parte, este nevoie să se asigure fondurile necesare pentru funcționarea în parametri optimi ai statului român”, a precizat Elder Andras-Gyorgy. AGERPRES