Aplicația Mcpm.ro a apărut din dorința de a centraliza informații despre tratarea pacienților, cu scopul de a construi date statistice despre cazuri și tratamente și poate fi un pas important în crearea unui registru de pacienți din domeniul oncologic. Este prezentarea pe care Gabi Crețu, CEO, Evozon (compania dezvoltatoare), a făcut-o aplicației Mcpm.ro.

Avantaje

Potrivit acestuia, aplicația oferă:

  • șansa intrării în comunitatea chirurgilor HBP;
  • posibilitatea utilizării registrelor pentru realizarea de studii clinice (comunicări orale, lucrări publicate, și/sau studii doctorale, etc);
  • posibilitatea creării de baze de date personalizate, în vederea realizarii de studii clinic;
  • eligibilitate pentru aplicarea la granturile oferite de ARCHBPTH (ex. decontare costuri pentru comunicarea și/sau publicarea rezultatelor studiilor realizate pe baza datelor furnizate de registre);
  • posibilitatea de a deveni co-autor, în cadrul articolelor elaborate pe baza cazurilor introduse, cu mențiunea ca introducerea datelor să fie realizată cu responsabilitate și în totalitate.

Criterii de eligibilitate:

  • expertiza în chirurgia HBP
  • membru în ARCHBPTH

Mcpm.ro, soluție antilimitare

În opinia lui Gabi Crețu, momentan, informația pentru analiza disponibilă unui medic nu este ușor accesibilă, deoarece fiecare medic are o modalitate personalizată de colectare și agregare a datelor: ”Un exemplu de proces des întâlnit este ca un medic responsabil pentru un caz, împreună cu echipa sa, să colecteze date de internare și de monitorizare cu ajutorul unor formulare fizice, scrise pe hârtie. Acele formulare trebuie să fie apoi introduse în fișiere Excel și pregătite pentru analiză, folosind un sistem precum SPSS. Cea mai mare limitare a abordării curente este că un medic are acces la o cantitate limitată de informație în baza căreia să își construiască statistici, iar această limitare este adresată în mod direct către mcpm.ro.”

Procese ușor de folosit

”În activitatea de zi cu zi a medicilor, aplicația își dorește să vină în ajutorul acestora, expunând procese cât mai ușor de folosit, oferind în același timp control asupra informațiilor colectate, a gradului de colectare și a persoanelor responsabile pentru fiecare caz. Medicii din mai multe orașe au început să se implice activ atât în dezvoltarea, cât și în promovarea și folosirea aplicației și o consideră ca fiind un pas important în crearea unui registru de pacienți din domeniul oncologic. Conectarea la aplicație se face pe bază de access, care se obține de la coordonatorul specializării pentru care se solicită accesul”, a mai explicat Crețu.

Potrivit acestuia, soluția a fost implementată în ultimii ani și a fost testată în Cluj și București de personalul din două spitale/specializări. Urmează ca în perioada următoare să se dea access în aplicație tuturor perosoanelor care sunt interesate.

Aplicația este accesibilă la adresa: https://mcpm.ro/