Furnizorul de energie electrică şi servicii integrate pentru piaţa de energie Alive Capital a listat pe 14 aprilie prima sa emisiune de obligaţiuni corporative la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul ALV23.

Emisiunea are o valoare nominală de 10 milioane lei şi cuprinde 100.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei/obligaţiune, cu maturitate de 3 ani şi o dobândă de 8% per an, plătibilă semestrial.

„Omenirea a început să conştientizeze faptul că expansiunea economică nu se poate baza decât pe energie regenerabilă, nepoluantă, care să asigure mediul necesar dezvoltării durabile societăţii noastre. Statele lumii au început să închidă capacităţile de producere a energiei electrice din surse poluante, iar cărbunele este prima sursă redusă drastic în aceast an. Decizia Alive Capital de a investi în acest sector se bazează pe convingerea că în viitorul apropiat, investiţiile în noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile vor fi semnificative, iar digitalizarea pieţelor de tranzacţionare a energiei electrice este deja o realitate. Instrumentele oferite de piaţa de capital sunt cele care vor conduce la consolidarea poziţiei noastre în domeniul energie verzi şi la susţinerea în continuare a rezultatelor economice pozitive, în beneficiul companiei şi al investitorilor”, a declarat Giacomo Billi, Fondator şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie Alive Capital, în deschiderea oficialî a şedinţei de tranzacţionare de miercuri.

Fondurile au fost atrase la finele anului 2020 în cadrul unui plasament privat realizat cu sprijinul Intercapital Invest, Consultantul Autorizat care a asistat şi admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor la bursă, şi urmează să fie investite în zona de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi în zona de suport tehnic a activităţilor de servicii integrate, aferente producerii şi vânzării de energie electrică.

„Orice companie din România cu intenţie de creştere ambiţioasă şi planuri de dezvoltare ar trebui să ia în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti ca alternativă de finanţare. Listarea la bursă poate fi punctul culminant al unui obiectiv strategic pe termen lung şi începutul unei noi etape în viaţa companiei, adusă în lumina reflectoarelor publice. Prin emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni listate la bursă, emitenţii beneficiază de efectul de transmisie «acţionari-deţinători de obligaţiuni» şi au oportunitatea să câştige un grup stabilit de potenţiali investitori. Emisiunea de obligaţiuni ALV23 marchează intrarea companiei pe piaţa de capital din România, iar fondurile atrase sunt folosite pentru investiţii în zona de producere a energiei electrice din surse regenerabile”, spune Mihaela Stoica, Director General al Intercapital Invest.

Alive Capital are o experienţă de aproape 9 ani în domeniul energiei. De la înfiinţare şi până în 2020, compania a derulat activităţi specifice de „assets management” specifice producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Din 2016, după obţinerea licenţei de furnizare a energiei electrice emisă de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Alive Capital participă pe pieţele centralizate de energie electrică administrate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM). Din anul 2019 este licenţiată de către ANRE ca furnizor de gaze naturale, iar de la începutul anului 2021 are licenţă de exploatare comercială pentru o capacitate de producer a energiei electrice din sursă fotovoltaică.

Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 219,6 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane lei. Veniturile companiei sunt generate din trei linii principale de activităţi: comercializarea energiei electrice generează 78,5% din venituri, gestionarea activelor 13%, iar furnizarea energiei electrice 7,5%. Alte două noi linii de business, furnizarea de gaze naturale şi monitorizarea centralelor electrice din surse regenerabile au generat 0,09%, respectiv 0,03% din venituri.

Fondatorul Alive Capital şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Giacomo Billi, deţine 99,5% din acţiunile societăţii, diferenţa de 0,5% fiind deţinută de Alive Energy SRL.