Un material de Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

 

Istoria consumului de tutun

Dorinţa de a experimenta stările modificate ale conştiinţei pare să fie o parte intrinsecă a condiţiei umane. Într-adevăr, consumul de droguri pare să fie una dintre cele mai uşoare şi mai rapide modalităţi de “alterare” a conştiinţei, iar pentru unii indivizi acest lucru apare deosebit de atractiv. Nu întâmplător, cosumul tutunului a fost utilizat în America precolumbiană în ritualuri șamanice. După 1500, tutunul ajunge în Europa, unde consumul, cultivarea și comercializarea tutunului s-au răspândit rapid. În 1531 tutunul a fost cultivat pentru prima dată în Europa (la Santo Domingo). Din 1600, tutunul începe să fie utilizat ca echivalent monetar, iar până la 1700, această industrie s-a dezvoltat mult. Mașinile de țigarete, apărute înainte de 1900, produceau 200 țigarete /minut, în timp ce astăzi sunt produse 9.000 țigarete/minut. Ele au cotribuit în mod esențial la producția ieftină, de masă și la sporirea rapidă a nivelului consumului. Consumul a crescut constant până la controversele științifice din anii 1960 și condamnarea din anii 1980. Astăzi, formele de consum s-au diversificat foarte mult: de la tigarete, țigări, pipă, tutunul pentru mestecat, țigarete pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, țigări electronice etc.

În ce constă periculozitatea fumatului?

Fumatul constituie cauza principală a unor boli care pot fi prevenite și a morții premature (1 din 5 decese). Bolile cauzate de fumat sunt o consecință a expunerii la toxinele din fumul de tutun. Potrivit unor studii, în fumul de țigară există peste 6500 componente, dintre care cca. 150 sunt substanțe toxice. Deși nicotina joacă un rol minor, dependența de nicotină este cauza majoră a acestor boli. Altfel spus, fumatul cronic este sinonim cu dependența de nicotină, iar nicotina, principalul determinant al dependenței de tutun, împreună cu factorii genetici, sociali și de mediu, explică statutul de fumător.

Contribuie noile tehnologii la prevenția riscului?

Renunțarea completă la fumat rămâne un ideal, din moment ce, cei mai mulți fumători nu pot sau nu sunt dispuși să renunțe datorită adicției de nicotină. Primele dispozitive cu rol protectiv pentru sănătatea consumatorilor au apărut în urmă cu 30 de ani (1988, Premier: R/J/. Reynolds). A urmat Eclipse (R/J/. Reynolds, 1990), Accors (Philip Morris, 1990), Heat bar (Philip Morris, 2007), iQOS (Philip Morris, 2016) și Glo (British Americam Tabacco; BAT, 2017). În 2012, US FDA a publicat primul ghid de evaluare al produselor de tutun cu risc modificat, numite și produsele next-generation. Aceste produse sunt fundamental diferite de cele anterioare (consumabilele sunt încălzite la 240-350 grade C, față de tutunul ars  la cca. 800 de grade C; conțin vapori de tutun: nicotină, apă, arome și umectant, glicerol). Glo, de pildă, are cu 90-95% mai puține substanțe toxice în vapori de tutun decât în urma arderii tutunului, concluzionau Forster și colaboratorii (2017).